FOTO: null

Od preko osam hiljada nelegalno izgrađenih objekata na području Semberije do sada je za legalizaciju prijavljeno 2 600, odnosno oko 30 %.

Vlasnici oko 5000 nelegalno izgrađenih objekata imaju još nešto više od mjesec dana za podnošenje zahtjeva. Ipak, kako navode u gradskom Odjeljenju za urbanizam i prostorno uređenje u Bijeljini, pristiže im sve manje zahtjeva.

Najviše nelegalno izgrađenih objekta ima u Banjaluci, oko 20.000, a od toga je oko 13.000 prijavljeno za legalizaciju. Zatim sledi Prijedor gde je od 5.000 prijavljeno oko 3.500 objekata. Bijeljina je treća po broju nelegalno izgrađenih objekata u RS. 

Postavlja se pitanje, šta će od januara sljedeće godine biti sa objektima koji nisu prijavljeni?

- Da li će biti srušeni ili ne, to zavisi od odluke resornog ministarstva. Mi ćemo se u skladu sa tom odlukom, kada ona bude donesena, i ponašati, navodi Miladin Rakić iz Odjeljenja za urbanizam i prostorno planiranje grada Bijeljina. 

Građani kao veliki problem navode cijene. zakonom je određena fiksna naknada koja se obavezno plaća za legalizaciju, a u postupku nema rente i naknade za uređenje građevinskog zemljišta. Za objekte do 100 kvadratnih metara fiksna naknada je 100 KM, za objekte od 100 do 200 kvadrata plaća se do 500 KM, a za one od 200 do 300 kvadrata 1.000 KM. Stambeno-poslovni objekti od 300 do 400 kvadrata mogu se legalizovati uz naknadu od 2.000 KM. Porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi prve i druge kategorije oslobođeni su plaćanja fiksne naknade.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )