FOTO: capital.ba

BANJALUKA – Sumnjive javne nabavke, partijska zapošljavanja, opraštanje poreskih dugova bez zakonskog osnova i dijeljenje novca iz budžeta bez jasnih pravila i kriterijuma samo su dio nezakonitosti u radu Vlade Republike Srpske. Međutim, i pored toga Glavna služba za reviziju javnog sektora njen rad ocjenjuje najvišom ocjenom.

Dok je kod Duška Šnjegote, koji je u fotelji glavnog revizora sjedio do kraja 2017 godine bilo veoma teško zaraditi pozitivno mišljenje, kod Jove Radukića njegovog naslednika je veoma teško ostati bez istog.

Doduše, ni jedan ni drugi se ne mogu porediti sa Boškom Čekom, revizorom zbog kojeg su brojnim političarima i službenicima klecala koljena, i koji je od revizije napravio instrument za kontrolu i korektivni faktor. Standardi u radu koje je on postavio ostali su nedostižni za njegove nasljednike.

Gotovo svi izvještaji pozitivni

Za revizora Radukića Vlada Srpske je bezgrešna. Naime, sva ministarstva, osim Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite, a čiji su finansijski izvještaji iz prošle godine bili predmet revizije su dobili pozitivno mišljenje.

Pored ministarstva na čijem je čelu Duško Milunović,  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i Ministarstvo trgovine i turizma RS su dobili mišljenje sa rezervom o usklađenosti.

Podsjećamo, kako smo nedavno pisali nalaz Glavne službe za reviziju javnog sektora je pokazao kako je Ministarstvo trgovine i turizma po zaključku Vlade RS je prošle godine dodijelilo 350.000 maraka preduzeću “Andrićgrad” iz Višegrada, mimo svih pravila i zakonskih procedura.

Većinski vlasnik “Andrićgrada” je Emir Kusturica, proslavljeni režiser i prijatelj Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, a koji ga je nakon izbora imenovao kao savjetnika u svom kabinetu.

Preduzeće “Andrićgrad” nije ni moglo konkurisati s obzirom da je jedan od uslova za prijavu bio dokaz iz Poreske uprave o izmirenim dugovanjima koji Kusturica nije mogao dobiti jer Srpskoj duguje oko 175.000 maraka.

Među pozitivno ocjenjenim izvještajima je i onaj Ministarstva finansija Republike Srpske. U tom izvještaju se između ostalog navodi kako je Vlada Republike Srpske, mimo zakona i pravila posredstvom ovog ministarstva prošle godine više puta spriječila da se Poreska uprava RS “obračuna” sa dužnicima.

Inače, nova praksa koja je uvedena u minstarstvima je da se pozitivni izvještaji, a koji bi po pravilu trebali da budu nešto sasvim normalno, promovišu kao neki poseban uspjeh. Naravno, u toj promociji se ne spominju problemi navedeni u izvještaju, a kojih ima poprilično.

Pored ministarstava u pozitivne izvještaje u proteklih nekoliko mjeseci su dobili i Generalni sekretarijat Vlade RS, Fond PIO RS, Republička uprava za Geodetske i imovinsko-pravne poslove, Agencija za Agrarna plaćanja, Poreska uprava RS, Služba predsjednika RS, Vijeće Naroda, Narodna skupština Republike Srpske i brojni drugi.

Jedini izuzetak je bio Dom zdravlja u Brodu kojem su revizori dali mišljenje sa rezervom o finansijskim izvještajima, te negativno mišljenje o usklađenosti zbog isplate otpremnine kod sporazumnog raskida ugovora.

Sa druge strane, za vrijeme dok je Glavnom službom za reviziju rukovodio Duško Šnjegota, kriterijumi su za pozitivno mišljenje su bili očigledno znatno viši.

Naime, kako smo provjerili od 50 revizorskih izvještaja na koje je on stavio svoj potpis na prste jedne ruke se mogu nabrojati oni pozitivni. Uglavnom su se davala mišljenja sa rezervom ili negativne ocjene, što je kod Radukića skoro pa nemoguće pronaći.

Šnjegota je da podsjetimo podnio ostavku nakon velikog pritiska koji je dolazio od vladajućeg SNSD-a i Milorada Dodika, tadašnjeg predsjednika RS, koji ga je pozvao da napusti funkciju.

Bivši revizor je dao mišljenje sa rezervom u revizorskom izvještaju o izvršenju budžeta za 2017. godinu, a zbog neslaganja u tumačenju oko visine javnog duga došao je u sukob sa Zoranom Tegeltijom, tada resornim ministrom.

Nakon što je otišao, na njegovo mjesto i to direktno iz Tegeltijinog ministarstva dolazi Radukić. Paralelno sa preuzimanjem funkcije izvještaji o radu vlade i njenih institucija su postali sve pozitivniji, a napadi iz stranaka vladajuće koalicije na ovu instituciju koji su za vrijeme Čeke bili na svakodnevnom nivou, su naprasno prestali.

Stojanović: Institucija revizora izgubila svrhu

Predsjednik Odbora za reviziju u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tomica Stojanović, smatra kako je institucija revizora izgubila svoju svrhu jer ne postoje kriterijumi i objektivno ocjenjivanje.

“To je postala politička institucija koja ocjenjuje po svom nahođenju. Ocjenjivanje je za neke institucije čak postalo predmet trgovine. Mislim da su izgubili svoju svrhu i značaj svog postojanja. Po istim greškama neki dobiju pozitivno, a neki negativno mišljenje. Uglavnom ako ste institucija republičkog nivoa ne trebate da brinete, dobićete pozitivno mišljenje. Negativno se daje lokalnim zajednicama”, kazao je Stojanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )