FOTO: null

Javna ustanova "Vode Srpske" će u ovoj godini u cijeloj Republici Srpskoj kreditom Evropske investicione banke finansirati rekonstrukciju 19 crpnih stanica i tri ustavne građevine, čija je procijenjena vrijednost oko 22 miliona KM, rekla je pomoćnik direk

Baričaninova je istakla da "Vode Srpske", uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlade Srpske, planiraju da ulože sredstva u rekonstrukciju korita Paljanske Miljacke, Rakitnice i Japre, kao i u sanaciju savskog nasipa na području Kozarske Dubica u dužini od 15 kilometara. 

Ona je rekla da ova ustanova, osim održavanja vodoprivrednih objekata, radi i na održavanju kvaliteta vode. 

"Međutim, imajući u vidu da su nam sredstva ograničena, ne izdvajamo dovoljno sredstava za kvalitet vode, ali ćemo nastojati da povećamo budžet, te da osim odbrane od poplava intenzivnije radimo i na zaštiti kvaliteta voda", rekla je Baričaninova novinarima u selu Brodac kod Bijeljine, gdje radnici "Voda Srpske", u okviru obilježavanja 22. marta - Svjetskog dana voda, danas čiste i uređuju prostor u blizini crpnih stanica i objekata vodoprivrede. 

Ona je podsjetila da je u 2014. godini, u velikim poplavama, nastala i velika šteta na vodoprivrednim objektima. 

"Vlada Republike Srpske je odredila dva projekta za vodoprivredu – finansiranje hitnih mjera nastalih tokom majskih i avgustovskih poplava koji će se finansirati iz Fonda solidarnosti Srpske, a drugi projekat su mjere koje se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke", rekla je Baričaninova. 

Ona je podsjetila da je Javna ustanova "Vode Srpske" iz kredita Evropske banke do sada sklopila 23 ugovora u 39 projekata u cijeloj Srpskoj, a iz Fonda solidarnosti na nivou 15 opština zaključila 55 projekata. 

"Sredstva Fonda solidarnosti uključivali smo za sve opštine gdje su bile poplave i sanirali smo ili je u završnoj fazi sanacija kritičnih tačaka koje su nastale u tim poplavama", navela je Baričaninova. 

Ona je rekla da je iz Fonda solidarnosti do sada Vlada Republike Srpske uložila oko 12 miliona KM za sanaciju kritičnih tačaka nastalih u poplavama, a iz sredstava kredita Evropske investicione banke do sada je zaključeno oko 37 miliona KM, a utrošeno je oko 16,5 miliona KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )