FOTO: null

BIJELJINA/ - Dva lica su poginula, a 163 je povrijeđeno u saobraćajnim nezgodama na području Bijeljine u drugoj polovini 2017. godine, navodi se u izvještaju Policijske uprave Bijeljina koji će 7. februara biti razmatran u Skupštini grada.

U gradu su za pola godine evidentirane 474 saobraćajne nezgode, od čega 120 sa nastradalim licima. 

U saobraćajnim nezgodama smrtno su stradali po jedan vozač i suvozač, dok su teže povrijeđeni 14 vozača, 10 pješaka, po četiri putnika u vozilu i motociklista, jedan vozač mopeda i jedno dijete pješak. 

Lakše je povrijeđeno 55 vozača, 23 suvozača, 16 pješaka, 14 putnika u vozilu, sedam biciklista, šest vozača mopeda, jedan motociklista, četvoro djece povrijeđeni su kao pješaci i troje kao putnici u vozilu. 

Najviše udesa, po 101 slučaj, izazvala su lica od 21 do 30 godina i lica od 30 do 40 godina. 

Prostornom analizom događanja saobraćajnih nezgoda konstatovano je da se najveći broj nezgoda dogodio u ulicama u naseljima, u 246 slučajeva, na magistralnim putevima 140, na lokalnim putevima 76 i na nekategorisanim putevima 16. 

Vremenskom analizom događanja saobraćajnih nezgoda uočeno je da se najviše saobraćajnih nezgoda dogodilo četvrtkom, u 107 slučajeva, te u periodu od 12.00 do 16.00 časova, u 143 slučaja. 

Po načinu nastanka saobraćajnih nezgoda najviše je udara u drugo vozilo, u 399 slučajeva, slijetanje s puta 31, nalet na pješaka 22, nalet na biciklistu u dva slučaja, nalet na životinje i divljač u tri slučaja. 

Saobraćajne nezgode najčešće su se događale zbog nepropisnog izvođenja radnje vozilom, u 143 slučaja, nedržanja propisanog rastojanja 108, neprilagođene brzine 53 i nepoštivanja prvenstva prolaza u 44 slučaja. 

U policijskom izvještaju se navodi da je od svih faktora koji utiču na događanje saobraćajnih nezgoda, vozač, vozilo, put i okolina, najčešći faktor čovjek, potom vozilo zbog starosti i neispravnosti i na trećem mjestu je put. 

U saobraćajnim nezgodama u bijeljini u drugoj polovini prošle godine učestvovalo je 908 vozila, od kojih 757 iz Republike Srpske, 50 iz Federacije BiH i 95 vozila iz drugih zemalja. 

U ovom periodu policija je kontrolisala 7.430 vozila i vozača i evidentirala 6.396 prekršaja, a iz saobraćaja je isključeno 99 vozila. 

S ciljem poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja u policijskom izvještaju se predlaže postavljanje zaštitne ograde pored kanala Dašnica u Bijeljini, naročito duž ulica Kulina Bana i Raje Banjičića, kako bi se onemogućilo slijetanje vozila sa kolovoza u kanal. 

U izvještaju se ponovo apeluje na bolju osvijetljenost u gradu i prigradskim naseljima, te na postavljenje semafora u raskrsnici ulica Majora Dragutina Gavrilovića i Dušana Baranina gdje se često događaju saobraćajne nezgode. 

Ponovljen je i prijedlog za izgradnju treće saobraćajne trake i rješavanje svakodnevnih saobraćajnih gužvi ispred tržnih centara "Bingo" i "Tom" u Sremskoj ulici, kao i načini za usporavanje vozila na putu ka naselju Koviljuše.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )