FOTO: null

Konkursi za posao u javnom sektoru RS sve češće dobijaju produžetak u žalbenom postupku pred Odborom državne uprave za žalbe, na čiju adresu je u posljednjih pet godina pristiglo 780 prijava nezadovoljnih kandidata, ali je rješenje o zasnivanju radnog odn

Statistika bi bila ohrabrujuća da nije javna tajna da veliki broj konkursa biva raspisan samo zbog zadovoljavanja forme i da se u velikom broju slučajeva njegov ishod zna i prije okončanja procedure. Sistem zapošljavanja u organima vlasti izaziva veliko nepovjerenje u javnosti, posebno zbog činjenice da konkursna komisija podobne kandidate može pogurati bodovima na intervjuu, zbog povezanosti s političkim partijama, političarima i na osnovu rodbinskih veza.

Prema podacima Odbora državne uprave za žalbe RS broj prijava nezadovoljnih kandidata varira od godine do godine. U posljednjih pet godina najmanje žalbi stiglo je 2015 - 92, dok ih je najviše bilo 2014. godine - 295.

- Od 780 žalbi zaprimljenih od 2013. do kraja prošle godine u samo jednom slučaju je potpuno poništen javni konkurs. To se dogodilo prošle godine i taj predmet je vraćen na ponovni postupak. U 2016. godini u jednom slučaju je poništeno rješenje o zasnivanju radnog odnosa - pokazuju podaci Odbora državne uprave za žalbe RS.

U 22 slučaja pokrenuta na osnovu žalbi poništen je postupak izbora i rješenje o zasnivanju radnog odnosa i ti su predmeti vraćeni na ponovni postupak.

- Najviše poništenih postupaka bilo je 2013. godine - 11, dok ih je godinu kasnije poništeno sedam. U 2015. godini poništena su dva postupka, a u posljednje dvije godine po jedan - rekli su u Odboru državne uprave za žalbe RS i dodali da je 705 žalbi odbijeno kao neosnovano.

Istakli su da se kandidati najčešće žale na nepravilnosti koje se tiču povreda odredaba postupka, pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava i procedura izbora i prijema kandidata u radni odnos.

- Iste nepravilnosti Odbor državne uprave za žalbe RS je ustanovio u slučajevima gdje je poništeno rješenje o zasnivanju radnog odnosa. Poništavanje ovog rješenja ne proizvodi automatski poništavanje javnog konkursa - naveli su u Odboru državne uprave za žalbe RS.

Viši saradnik za žalbe u Odboru državne uprave za žalbe RS Nataša Knežević pojašnjava da najveći broj prijava odbijaju kao neosnovane, jer su konkursne procedure sprovedene po zakonu.

- Pregledom kompletne dokumentacije uvidimo da su kandidati bodovani kako treba, da je Agencija za državnu upravu dala prijedlog kandidata i da je nakon toga direktor ili rukovodilac organa koji raspisuje konkurs donio rješenje o zasnivanju radnog odnosa. U većini slučajeva sve je urađeno po propisima - rekla je Kneževićeva.

Projekt koordinator Centra civilnih inicijativa Slaven Divčić ističe da je veliki problem što Odbor državne uprave za žalbe RS poništava konkurse i rješenja za zapošljavanje samo iz proceduralnih razloga, navodeći da je praksa pokazala da se na bodovanje koje vrše članovi konkursne komisije nema svrhe žaliti.

- Komisija ima apsolutno ovlašćenje da ocjenjuju kandidate bez jasnih pravila. Problem je što ne postoje jedinstveni kriterijumi i što članovi komisije boduju prijavljene a da im ne postave bilo kakva stručna pitanja. Intervjui se u praksi najčešće primjenjuje kao usmeni, gdje kandidati iznesu osnovne informacije o sebi - rekao je Divčić.

Prema njegovim riječima problematičan je i sastav konkursne komisije.

- Na nivou BiH, pa tako i entiteta dominiraju članovi koji dolaze upravo iz organa koji zapošljava. Na primjer kada neko ministarstvo raspiše konkurs od pet članova komisije, tri su iz tog ministarstva, a dva iz Agencije za državnu upravu - rekao je Divčić.

Nedavno objavljeni podaci pokazuju da je Odbor državne službe za žalbe BiH od 2015. do 2017. godine primio 174 žalbe na javne konkurse, a iako ih je 27 uvaženo nijedan konkurs nije poništen. U protekle tri godine Odbor državne službe za žalbe FBiH primio je 3.719 predmeta, a od tog broja 588 žalbi je uvaženo. Ovaj odbor je od kada postoji poništio samo jedan konkurs i to 2015. godine.

Istraživanja

Slaven Divčić kaže da je CCI u protekle dvije godine analizirao zapošljavanje u državnoj službi u BiH i da su utvrdili da konkursi nisu bili transparentni.

- Istraživanja su sprovedena na velikom broju institucija, agencija i sličnih tijela, a u RS se pokazalo da su nova zapošljavanja postojala u više od 80 odsto anketiranih. Indeks transparentnosti zapošljavanja na skali od nula do 100 iznosio je svega 36 - rekao je Divčić.

Broj primljenih žalbi

2013. - 153

2014. - 295

2015. - 92

2016. - 129

2017. - 111

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )