FOTO: null

Četiri od devet ministarstava na nivou BiH ove godine planira da nabavi nova vozila i za tu namjenu Savjet ministara će izdvojiti najmanje pola miliona maraka.

Nabavku novih limuzina planira Ministarstvo bezbjednosti za šta će izdvojiti 150.000 KM, zatim Ministarstvo odbrane koje će za nova vozila dati 200.000 KM, te Ministarstva pravde i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa koji će iz državne kase zagrabiti 115.000 KM odnosno 128.000 maraka.

Ministarstvo bezbjednosti ima u planu kupovinu vozila za kabinete ministra i zamjenika ministra, dok ostala tri pomenuta ministarstva u svom planu nabavke nisu precizirala koliko će nabaviti vozila već samo iznos vrijednosti nabavke. Ostala ministarstva, bar prema planu nabavke, nemaju u ovoj godini stavku obnova voznog parka.

Konsultant Centra civilnih inicijativa Ivica Ćavar je podvukao, imajući u vidu ekonomsko stanje u BiH, da svi moraju gledati kako da maksimalno uštede.

- Vidimo da u institucijama nabavljaju nova vozila koja su po cijenama dosta iznad standarda u BiH. Savjet ministara bi trebalo da preispita i u svim direkcijama, agencijama i drugim institucijama da li se vozila koriste u skladu sa usvojenim pravilnicima - rekao je Ćavar i podsjetio da je potrebno opravdati svaku utrošenu marku.

Inače, ministarstva na nivou BiH prošle godine su raspolagala sa 263 vozila i za njihovo korišćenje iz budžeta institucija BiH potrošili su više od 1,8 miliona maraka.

Najviše, odnosno 97 vozila lani je na raspolaganju imalo Ministarstvo inostranih poslova (MIP), a za njihovo korišćenje potrošili su 907.475 KM. U toku 2014. godine izvršeno je vanredno rashodovanje 23 automobila koja su bila u diplomatsko-konzularnoj mreži, a MIP u prvom kvartalu ove godine nije vršio nabavku dodatnih vozila.

Nakon MIP-a, najviše vozila imali su u Ministarstvu bezbjednosti, a lani su raspolagali sa njih 34. Iako u ovom ministarstvu navode da od ukupnog broja, deset automobila lani nije korišćeno, a da je nabavljeno samo jedno vozilo, troškovi upotrebe automobila dostigli su 106.213 maraka. Istim brojem vozila raspolagalo je i Ministarstvo odbrane, a za njihov servis potrošeno je 78.743 KM. S dva vozila manje od ministarstava bezbjednosti i odbrane raspolagalo je Ministarstvo pravde. Za upotrebu 32 vozila u ovom resoru potrošili su 220.441 KM. U ovom ministarstvu su naveli da tokom prošle godine nisu koristili jedno vozilo, dok je prodato šest vozila, a nabavljeno jedno putničko i četiri vozila za Sudsku policiju. U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice imali su lani desetak vozila manje, odnosno 23. Ukupni izdaci za upotrebu tih automobila za 2014. iznosili su 190.069 KM. U Ministarstvu civilnih poslova od 14 vozila, koliko su ih imali lani, pet ih je bilo u kabinetu ministra. Korišćenje vozila u ovom resoru koštalo je budžet za prošlu godinu 109.197 KM. U martu ove godine odlučili su da prodaju četiri vozila kako bi broj automobila uskladili sa pravilnikom koji je u primjeni od početka ove godine.

Jedan automobil manje, odnosno 13, imali su lani u Ministarstvu transporta i komunikacija, a njihovo korišćenje koštalo je 102.196 KM. Istakli su da su dva vozila starije proizvodnje prodali.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za upotrebu devet vozila prošle godine je potrošilo 74.741 KM budžetskog novca. Kako kažu, koristili su jedno vozilo koje im je dato od Kancelarije za veterinarstvo BiH, a zbog neekonomičnosti održavanja, tri vozila nisu upotrebljavali. Tako je ovo ministarstvo na kraju koristilo sedam vozila. U decembru 2014. godine prodali su sedam i pokrenuli postupak nabavke dva vozila, koja su im isporučena u februaru ove godine.

Najmanje službenih automobila lani su na raspolaganju imali u Ministarstvu finansija i trezora, i to njih sedam, a prilikom njihovog korišćenja potrošeno je 48.474 KM. Jedno vozilo je u martu prodato putem javne licitacije.

U tom ministarstvu napominju da je Pravilnikom o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih vozila u institucijama BiH, koji je na snazi od početka ove godine, definisano koliko automobila svaka institucija može imati.

- Institucije koje su imale više automobila od broja propisanog pravilnikom bile su dužne da ih prodaju i uskoro će biti obavljena analiza i utvrđeno da li je pravilnik ispoštovan - rekli su u Ministarstvu.


Prodaja

U Ministarstvu finansija istakli su da je od prodaje vozila prošle godine u budžet BiH prikupljeno 692.262 marke.

Kako su dodali, godinu ranije prihodi po ovom osnovu iznosili su 1,36 miliona KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )