FOTO: srpskainfo.com / PROFIMEDIA

Za prva četiri mjeseca ove godine, BiH je izvezla u inostranstvo eksploziva u iznosu od 13.716.974 KM, te oružja i municije za 65.446.092 KM.

Portal InfoBijeljina zatražio je od Spoljnotrgovinske komore BiH podatke o izvozu ovih proizvoda u istom periodu proteklih godina, te smo se uvjerili da ova industrija postiže sve bolje rezultate na inostranim tržištima. 

Čak i ove godine, kada su mnoge industrije bile pod snažnim udarima krize, to nije zadalo toliko snažan udarac našoj proizvodnji oružja.

Kako nam je potvrđeno iz Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz eksploziva u prvom tromjesječju 2020. godine iznosio je 7.434.093 KM, a oružja i municije  47.477.878 KM.

Godinu ranije, tj. u prvom tromjesječju 2019, izvezli smo eksploziva u iznosu od  10.619.836 KM, a oružja i municije za  47.825.507 KM.

Brojke prikazuju da je u ovoj godini rastao izvoz namjenske industrije uprkos teškoj situaciji u vezi sa virusom korona.

Kada su u pitanju eksplozivi, u 2021. godini najviše smo ih izvozili u SAD, a potom još i u Srbiju, Tursku, Grčku, Bugarsku, Maroko, Australiju, Italiju, Filipine i Hrvatsku.

Što se tiče municije i oružja, u ovoj godini najviše smo ih izvozili u SAD, Egipat, Češku, Tursku, Afganistan i Njemačku. Te proizvode slali smo ove godine i u Ujedinjene Arapske Emirate, Sloveniju, kao i Srbiju, dok je na 10. mjestu Burkina Faso.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )