FOTO: undefined

Kada su u pitanju nova vozila, koja su u oktobru prvi put registrovana u BiH, najviše njih je na benzin (oko 48 odsto), podaci su Agencije za statistiku BiH.

U istom mjesecu, vozila koja kao pogonosko gorivo koriste dizel zauzimaju 42 odsto u odnosu na ukupan broj, a ostatak čine ostala pogonska goriva. Na električni pogon ih je svega 0,9 odsto.

Prema podacima koje je saopštila Agencija za statistiku BiH, mjesečno se u BiH prvi put registruje na hiljade automobila. 

U oktobru, kako se ističe, bilo ih je blizu osam hiljada, a među njima je najviše putničkih (skoro 80 odsto), dok slijede kamioni (sedam odsto), a na trećem mjestu su prikolice i na četvrtom motocikli.

U oktobru 2023. godine zabilježen je porast od oko četiri odsto u broju prvi put registrovanih vozila u odnosu na prethodni mjesec.

Podsjetimo, prema podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), u protekloj 2022. godini u Bosni i Hercegovini ukupno je registrovano 1.184.758 drumskih  vozila, što u odnosu na 2021. godinu predstavlja povećanje od 32.015 vozila.

Nakon što je 2021. godine nastavljen trend porasta broja registrovanih vozila, koji je 2020. godine bio zaustavljen zbog problema sa virusom korona, u 2022. godini broj registrovanih automobila je prestigao i nivo iz godine prije pandemije (1.175.731).
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )