FOTO: InfoBijeljina

Zaposleni sa najnižom platom u Srpskoj dnevno mogu da troše 15 maraka, sindikati u RS ukazuju na očajne zarade radnika.

Analiza Saveza sindikata Republike Srpske pokazala je da je radnik koji prima najnižu platu od 450 KM, za jedan kilograma svinjetine u oktobru morao raditi tri sata i 40 minuta, a za kilogram čajne sedam sati, te za kilogram teletine skoro devet sati.

Iz Saveza sindikata RS upozoravaju na važnost povećanja najniže plate u Srpskoj, te objašnjavaju da porodica, u kojoj je samo jedan član zaposlen i prima najnižu platu, na raspolaganju dnevno ima da potroši svega 15 KM.

Istaknuto je i da je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u oktobru ove godine iznosila oko 1.912 KM i da je dostigla najveći iznos od kada se računa.

Sindikalna potrošačka korpa osim prehrane za četvoročlanu porodicu, obuhvata i sve proizvode i usluge koji su neophodni da bi se obezbjedila egzistencija, kao što su stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje stanovništva, odjeća i obuća, higijena i njega zdravlja, prevoz, te obrazovanje i kultura.

- U oktobru je za troškove prehrane jedna četvoročlana porodica morala izdvojiti 706,20 KM. Takvoj porodici, u kojoj član porodice prima prosječnu platu, a takvih je 65 odsto radnika, trebale su nešto više od dvije prosječne plate da bi obezbjedili sindikalnu potrošačku korpu u cjelosti. Sa druge strane, radnici koji u privredi primaju prosječnu platu od 620 KM nisu mogli obezbjediti za svoju porodicu ni jednu trećinu potrošačke korpe – navode iz Saveza sindikata RS.

Generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković napominje da oni već duži period provode intezivnu kampanju za povećanje plata, posebno najniže plate koja trenutno iznosi 450 KM i prima je preko 40.000 radnika.

Sindikalci smatraju da je ovaj iznos “sramotan” i zahtjevaju da najniža plata od 1. januara 2020. godine iznosi 550 KM, da bi u drugom kvartalu naredne godine porasla na 600 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )