FOTO: null

“Republika Srpska ne treba da se igra sa vatrom”, tako se o referendumu, koga je nazvao antidejtonskim, kasno sinoć oglasio i visoki predstavnik. Valentin Incko ipak ne otkriva karte. Kaže da još je rano za bilo kakve poteze.

Čeka na dobre vijesti iz Beograda i konačni stav  Savjeta za provođenje mira koji svakodnevno zasjeda.

“U svakom slučaju, moja linija je jasna to je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ima više opcija: tu je suspenzija, tu je zabrana, tu je recimo možda danas došlo do nekog dogovora čak u Beogradu između Bajdena i Vučića a mi to ne znamo, još je rano ali otvorene su sve opcije”, rekao je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

Da je Bajden mislio bilo šta da uradi povodom referenduma došao bi u Sarajevo, uzvraća Milorad Dodik. Uvjeren je da će referenduma biti i poručio da 25. septembra naveče očekuje čestitke. U pozitivan rezultat anketiranja građana Srpske uvjerena je i predsjednica Vlade.

“Drugačije je kad vi nešto znate a drugačije kad dobijete jednu pravnu i političku činjenicu koja se pretoči kroz referendum u neke druge akte. Dakle, sasvim legitimna stvar, u skladu sa zakonom”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Inckove prijetnje su pucanj u prazno, tvrdi politički analitičar Aleksandar Vranješ. Kaže da visoki predstavnik i međunarodna zajednica u nemaju aduta da spriječe održavanje referenduma. Žešće reakcije OHR-a, kaže Vranješ, nije bilo ni onda kada su sve stranke u Republici Srpskoj potpisale zajedničku izjavu o donošenju izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH i kad se priča o referendumu o Danu Republike pojavila kao opcija.

“Sva uloga OHR-a danas je zasnovana otprilike na tome kako da se opravda novac poreskih obveznika tih zemalja koje finansiraju i postojanja OHR-a danas na teritoriji BiH. Dakle, to su određena jalova saopštenja koja pokušavaju i, vidjeli smo i kroz one izvještaje prema Savjetu bezbjednosti, u kojem već možemo neku matricu da prepoznamo – u svakom slučaju je Republika Srpska ta koja je neki kočničar u nekim reformama”, rekao je Vranješ.

Da legalnost referenduma nije upitna slaže se i Aleksandar Savanović sa Fakulteta političkih nauka. Problem je, kaže, to je što čitava priča pretvorena u politički marketing i najbolju reklamu za SNSD i SDA pred lokalne izbore.

“Prvo, osporava se demokratski kapacitet i legitimitet izbora jer ćemo mi sada mjesecima pričati o referendumu a ne o programima, kandidatima i slično. Drugo, govori po mom mišljenju da ove dvije stranke SDA i SNSD su svjesne šta su uradile i da nemaju podršku naroda na bazi onoga što su uradili pa im je potrebna neka vrsta spina”, kaže Savanović.

Bio spin ili ne, pojedini analitičari tvrde da bi upravo loše reakcije iz Federacije i međunarodne zajednice mogle da  naprave marketing samoj ideji o sprovođenju referenduma – pa bi, ako se održi, mogao da donese veću izlaznost od lokalnih izbora koji građane očekuju sedam dana kasnije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )