FOTO: null

Za tim Helikopterskog servisa RS, koji je samo od oktobra prošle godine kada je promovisan vazdušni medicinski transport spasio 16 pacijenata, nema predaha.

Ova uvježbana ekipa uspjela je iz snježnih smetova i poplavljenih naselja da izvuče više od stotinu “odsječenih ljudi”, a da nije bilo njihove intervencije pitanje je šta bi bilo sa teško oboljelim pacijentima koji su morali da budu evakuisani, piše Glas Srpske .

Ne prođe mnogo da na poziv ljekara Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka helikopter Vazdušno medicinskog transporta (VMT) Helikopterskog servisa RS ne uzleti sa pacijentom. Pokazalo se da nema zadatka koji njihov hrabri tim, koji čine  pet pilota i tri mehaničara, ne može obaviti.

- Nakon što se ukaže potreba za VMT, vođa tima u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je pacijent hospitalizovan nas kontaktira te nam dostavlja medicinsku dokumentaciju pacijenta sa osnovnim podacima o njegovom trenutnom kliničkom stanju i sposobnosti da izdrži let - rekla je koordinator za VMT Helikopterskog servisa RS Vesna Vojinović koja je dodala da se poslije zaprimljenog poziva let za spasavanje pacijenta organizuje za 15 minuta, a posada dežura cijelu godinu 24 sata na dan. 

- U slučaju loših vremenskih uslova odluku o polijetanju donosi isključivo vođa vazduhoplova. Od oktobra kada je počeo rad VMT do sada je izvedeno 16 medicinskih letova. Pokrivamo svaki ugao RS i pacijente prebacujemo onda kada ambulantno vozilo ne može ispoštovati evakuaciju unutar “zlatnog sata”, tj. u što kraćem vremenskom periodu - kaže Vojinovićeva.

Kada postoji potreba za VMT van granica RS u Helikopterskom servisu RS ističu dobru saradnju sa Graničnom policijom BiH.

- Pripadnici Granične policije nam izlaze u susret i  dolaze na dogovoreno mjesto gdje obavljaju graničnu provjeru. Procedura ne oduzima dragocjeno vrijeme jer se administrativni poslovi odrađuju brzo i efikasno. Najvažnije je da pacijent ima putnu dozvolu - pojašnjava Vojinovićeva.

Direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić kaže da je RS jedina među zemljama regiona koja ima helikopter za medicinski transport pacijenata te da je prilikom spasavanja najvažnije sačuvati hladnu glavu i ostati profesionalac.

- Emocije prilikom evakuacije pacijenta su ogromne pogotovo kada se radi o djeci. Ali ipak određene granice se ne smiju prelaziti bez obzira na težinu situacije kako ne bi ugrozili i sebe i posadu kao i osobu koju spašavamo. Maksimalna izdržljivost i maksimalna koncentracija mora da krasi svakog pilota. Kroz ovaj posao uvidjeli smo koliko je težak doktorski poziv i kroz kakve situacije oni prolaze - rekao je Kusturić. 

U UBKC Banjaluka ističu da je VMT pacijenata značajno poboljšana dostupnost zdravstvene zaštite, a troškove osoblja snosi Fond zdravstvenog osiguranja RS.

- Poboljšano je pružanje usluga pacijentima kojima je pomoć hitno potrebna, ali i prilikom transporta iz jedne u drugu zdravstvenu ustanovu. Najviše prevezenih pacijenata imamo iz Trebinja i Zvornika - kažu u UBKC Banjaluka.


Flota i posada

Helikopterski servis RS u floti ima četiri helikoptera, među njima i namjenski za medicinsku evakuaciju, “Bel 206 Jet Ranger”, opremljen vrhunskom medicinskom opremom za vazduhoplove koja je mobilna i po potrebi može da se prebaci u bilo koji drugi helikopter.

- Helikoptersku posadu čine direktor i pilot Boban Kusturić  zatim načelnik Odjeljenja za letačke operacije Čedomir Šušnjar takođe pilot, te piloti Zoran Brestovac, Zorislav Ivanović i Aleksandar Đerić te vazduhoplovni mehaničari Slobodan Suša, Siniša Nikolić i Saša Grahovac - rekla je Vesna Vojinović.


Poplave

Helikopterski tim je u toku poplava prošle godine za šest dana izveo 67 evakuacija životno ugroženih pacijenata, trudnica i beba. Pri svakom letu ka ugroženom području prenosili su prijeko potrebnu pomoć u vidu lijekova, hrane i alata.

Snježno nevrijeme

Za vrijeme velikih snježnih padavina koje su tokom dvadesetak dana “okovale” Srpsku u 2011. godini Helikopterski servis RS sproveo je 250 akcija.

Samo u tim danima ti hrabri momci izveli si 47 evakuacija, 27 medicinskih intervencija i više od stotinu spasenih života.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )