FOTO: null

U Bijeljini je tokom prošle godine kategorisano 67 djece sa smetnjama u razvoju, dok je u 2013. godini takve djece bilo 110.

Prema podacima Centra za socijalni rad, u Bijeljini je 2014. godine kategorisano dvoje djece sa oštećenjem vida, šestoro sa oštećenjem sluha, četvoro sa oštećenjem u govorno-glasovnoj komunikaciji i 14 djece sa tjelesnim oštećenjem i hroničnim oboljenjem. 

Na evidenciji je jedno dijete sa psihičkih poremećajem i oboljenjem, 14 sa intelektualnim oštećenjem i 26 sa višestrukim smetnjama. 

Pravo na smještaj u ustanovu socijalne zaštite prošle godine koristilo je troje djece iz Bijeljine - dvoje u Domu za žensku djecu i omladinu u Višegradu i jedno u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica u Fojnici. 

Riječ je o djeci koja su trajno zbrinuta u ustanove socijalne zaštite. 

Pravo na dodatak na pomoć i njegu drugog lica u 2014. godini korišteno je za 70 djece sa smetnjama u razoju. Za 32 djece, u prvoj grupi korisnika, mjesečna primanja su 161,60 KM, a za 38 djece u drugoj grupi korisnika mjesečna primanja su po 80,80 KM. 

Osnovnoškolsko obrazovanje po specijalnom programu za djecu sa smetnjama u razvoju pohađa u Bijeljini 22 djece, u dvije gradske škole. U posljednjih nekoliko godina djeci sa smetnjama u razvoju omogućeno je i redovno pohađanje srednje škole. 

U specijalnim školama i zavodima u Banjaluci, Beogradu, Zemunu i Kragujevcu o trošku Centra za socijalni rad školuje se devetoro djece iz Bijeljine. 

Postupak procjene i usmjeravanje djece sa smetnjama u razvoju vrši se po zahtjevu roditelja ili staratelja i po službenoj dužnosti Centra za socijalni rad, na osnovu neposrednog saznanja ili obavještenja zdravstvene, obrazovne ustanove ili ustanove socijalne zaštite.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )