FOTO: null

Za devet mjeseci ove godine na regiji područnog odjeljenja Inspektorata u Bijeljini dogodile su se dvije smrtne i osam težih povreda na radu, rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

Smrtne povrede na radu dogodile su se u oblasti hemijske industrije i u kategoriji ostale djelatnosti, a od težih povreda na radu, jedna u oblasti šumarstva i drvne industrije i sedam u ostalim djelatnostima. 

Kao najrizičnije djelatnosti, kažu u Inspektoratu Srpske, izdvajaju se šumarstvo i drvna industrija, građevinarstvo i elektroprivreda. 

U kategoriju ostale djelatnosti svrstavaju se trgovina, turizam, saobraćaj, kultura, komunalne djelatnosti, u kojima povrede na radu nisu izražena pojava i u poređenju sa prethodnim godinama nemaju trend kontinuiteta, već je riječ o pojedinačnim slučajevima. 

Prema riječima portparola Inspektorata Srpske Dušanke Makivić, inspektori područnog odjeljenja Inspektorata u Bijeljini su u oblasti rada i zaštite na radu izvršili 620 kontrola, od čega su u 261 slučaju konstatovali nepravilnosti. 

Subjektima kontrole inspektori su izrekli 252 upravne mjere radi otklanjanja nepravilnosti, gdje su rješenjima nalagali preduzimanje potrebnih mjera i radnji da bi poslovanje uskladili sa zakonom. 

Zbog počinjenih prekršaja inspektori su izdali poslodavcima 73 prekršajna naloga u vrijednosti od 161.650 KM. 

U oblasti radnih odnosa i zapošljavanja utvrđene nepravilnosti su se najčešće odnosile na obračun i rokove isplate plata i naknada plata, zaključivanje i sadržaj ugovora o radu, prijavljivanje na obavezne vidove osiguranja, poštivanje radnog vremena, vođenje evidencija o dnevnoj prisutnosti radnika na radu. 

Za devet mjeseci ove godine inspektori rada područnog odjeljenja u Bijeljini su po osnovu ugovora o radu kontrolisali radno-pravni status 1.151 radnika, a za 52 radnika primljena na rad utvrđeno je da nisu imali zaključen ugovor o radu sa poslodavcem i da nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja. 

Angažovanje radnika "na crno" najčešće je prisutno u oblasti ugostiteljstva i turizma, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, te uslužnim djelatnostima, a riječ je o različitim obrazovnim profilima i starosnoj dobi. 

U oblasti zaštite na radu nepravilnosti su se najčešće odnosile na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mjera zaštite na radu, primjenu preventivnih mjera, preventivni i periodični pregled sredstava rada i uslova radne sredine, osposobljenost radnika, te propuste u pridržavanju i sprovođenju tehničkih normi zaštite na radu. 

Republička inspekcija rada i zaštite na radu je za devet mjeseci ove godine izvršila ukupno 4.290 kontrola.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )