FOTO: null

Bijeljinska Šećerana, kao najveći proizvodno-prehrambeni kompleks na tlu Bosne i Hercegovine, koji je u stečaju od 11. decembra ove godine, mogao bi uskoro da dobije nove vlasnike. Kako “Novosti” saznaju, kupci su pripremili 73 miliona maraka kako bi pokr

Istragom je utvrđeno da je u Šećeranu tada unijet "prljav" novac, zbog čega su njena vrata odmah zatvorena. Od tada, oko 300 radnika čeka da se pojavi pravi investitor i ponovo pokrene proizvodnju. Rješenje za muke radnika konačno je na vidiku.

Goran Vajkić, inače pravnik, koji se nalazi na čelu grupe investitora, koja, po njegovim riječima, kontroliše situaciju u Šećerani i sprema se za kupovinu ovog giganta u stečaju, kaže za "Novosti" da su procjenili da je za kupovinu Šećerane potrebno oko 18 miliona maraka, plus 10 miliona za rekonstrukciju i modernizaciju.

"Pored ovog novca, spremni smo da investiramo još oko 45 miliona maraka u pokretanje cijele proizvodnje. Očekujemo da svu papirologuju oko kupovine završimo do marta kad je posljednji rok za sijanje šećerne repe u Semberiji i Posavini. Već smo obavili razgovore sa bankama koje su spremne da obezbjede novac za ovaj projekat", ističe Vajkić.

Plan investitora, kaže Vajkić, je da pokrenu proizvodnju, zaposle sadašnje radnike, a početak rada Šećerane značilo bi i otvaranje još oko 11.000 radnih mjesta u Semberiji i Posavini, koji bi radili sa šećernom repom, namenjenom za Šećeranu.

"Značaj Šećerane za Republiku Srpsku i celu BiH je nemjerljiv. Napunio bi budžetske kase ne samo Bijeljine i Semberije, već i Srpske i BiH. Ne smije se dozvoliti da Šećerana ode u ruke ljudi koji žele da je zauvijek zatvore i da se šećer samo uvozi u BiH, kao sada, da nemamo svoju proizvodnju. Uvozni lobiji u BiH su veoma jaki i ugušili su svaku proizvodnju robe široke primene, a Šećerana je najbolji primjer za to", ističe Vajkić.

Kapacitet bijeljinske Šećerane je prerada oko 400.000 tona šećerne repe godišnje.

"Kad se uzme u obzir da se za godinu dana u BiH potroši oko 185.000 tona šećera, onda se vidi da bi Šećerana mogla da podmiri i domaće tržište i da izvozi šećer", pojašnjava Vajkić.

On dodaje i da bi Šećerana zaposlila sve svoje bivše radnike, jer bez njih je prosto nemoguće pokrenuti proizvodnju.

Imamo podršku radnika da stvorimo tim koji je sposoban da u praksi sprovede sve ciljeve. Ali, bez njih, postojeća Šećerana ne bi mogla da radi - dodao je Vajkić.

Meho Fafulić, direktor Šećerane, kaže za "Novosti" da se u najboljim danima u njenim halama prerađivalo godišnje 400.000 tona šećerne repe. Sa novim investicijama dodatno će se prerađivati 50.000 tona trščanog šećera.

"Grupa investitora na čelu sa Goranom Vajkićem ima moju i podršku radnika. Predstavili su se kao ozbiljni strateški partneri i investitori koji imaju sredstava da pokrenu proizvodnju. To je upravo ono što radnici i ja sanjamo već godinama. U predratnom periodu u Šećerani je radilo oko 530 ljudi. Sada bi bilo posla sigurno za oko 300, a moguće je i povećanje na 500 zaposlenih, ukoliko Šećerana zaživi punim kapacitetom", ističe Fafulić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )