FOTO: null

SARAJEVO - Agenciji za statistiku BiH, državnoj instituciji koja godinama ne objavljuje rezultate popisa stanovništva iako su preliminarni rezultati bili poznati još u novembru 2013. godine, sama ova činjenica ne predstavlja preveliko breme, što se vidi i

Naime, prema saznanjima "Nezavisnih", Agencija je nedavno ušla u aranžman nabavke 100 avionskih karata za službena putovanja i letove širom Evrope, Azije i SAD, što će poreske obveznike u BiH koštati oko 123.000 KM!

Jednostavnom računicom, iz ove kalkulacije proizlazi da bi jedna (prosječna) planirana avionska karta trebalo da košta 1.230 KM, što je enormno visoka cijena koja upućuje na to da su odreda posrijedi prekookeanski letovi.

S tim u vezi raspisan je i javni natječaj koji će trajati do sredine ovog mjeseca, a najpovoljniji ponuđač dobiće ugovor na dvije godine.

Na pitanje otkuda jednoj ovakvoj instituciji uopće potreba za nabavkom ovolikog broja avionskih karata, iz Agencije odgovaraju kako je iznos od 123.000 KM "samo okvirni", te da je nabavka karata "planirana na period od dvije godine (2016. i 2017.)".

"Ukupni iznos je definisan na osnovu procjene i ne znači da će i biti potrošen.  Dio planiranih sredstava će biti obezbijeđen iz budžeta Agencije, a dio iz međunarodnih projekata", ističu iz Agencije za statistiku.

Ipak, 100 karata veliki je iznos za instituciju kojoj u opisu poslova nikako nisu česti avionski letovi. No, iz Agencije navode da su te karte "namijenjene za potrebe više od 100 statističara iz svih oblasti statistike".

"Oni aktivno učestvuju na stručnim skupovima, sastancima i prezentacijama, koji se održavaju u zemljama članicama EU i UN, a u skladu sa obavezama Agencije za statistiku BiH na putu pridruživanja BiH EU. Riječ je o razvoju i usklađivanje bh. statistike sa zahtjevima statističkog sistema EU", odgovaraju iz Agencije.

Interesiralo nas je zbog čega je planirana cijene avionske karte ovako skupa (oko 1.230 KM), no iz Agencije zaključuju kako smo cijenu pojedinačne karte "sami izveli".

"Činjenica je da će cijene karata biti različite za svaku destinaciju. Stručne skupove organizuje Eurostat u zemljama članicama, kandidatima za članstvo i zemljama koje treba da se kandiduju", zaključuju iz Agencije za statistiku.

Vrijedi podsjetiti, sve je veće nezadovoljstvo i u Briselu neobjavljivanjem rezultata popisa stanovništva u BiH već treću godinu otkako je popis proveden.

Tako se već može i čuti da je EU predaju kredibilne bh. aplikacije za članstvo u međuvremenu "tiho" uslovila i konačnim objavljivanjem rezultata popisa, što, vidi se i iz ovog aranžmana, pretjerano ne zabrinjava čelništvo Agencije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )