FOTO: null

Beograd - Dobiti nagradu uvijek je milina za svakog stvaraoca, ali zaslužiti književnu nagradu, koja nosi ime našeg najznačajnijeg i najpoznatijeg pisca, nagradu koju dodjeljuje Zadužbina koja čini sve da djelo našega nobelovca bude prisutno uvijek i svud

Rekao je ovo za "Glas Srpske" srpski književnik, pisac radio-drama, filmskih scenarija i novinskih članaka Vule Žurić, koji je dobio "Andrićevu nagradu" za 2015. godinu, za knjigu pripovjedaka "Tajna crvenog zamka" u izdanju "Lagune" iz Beograda, a koju dodjeljuje Zadužbina Ive Andrića u Beogradu.

- Po prvim reakcijama, silnim čestitkama i lijepim željama koje pristižu sa svih strana, postaje još jasnije koliko je Andrićevo ime presudno za opstajanje naše kulture i našega imena - istakao je Žurić u razgovoru za naš list.

Ovaj višenagrađivani književnik naglašava da je, prije svega, sreća nalaziti se u društvu dosadašnjih dobitnika.

- Tu je, naravno, i obaveza da se sa još više odgovornosti i umijeća ispričaju i napišu nove priče o uvijek istim, teškim, gorkim, a jedinim koja su nam dopali, andrićevskim vremenima - kaže Žurić.

Interesantna je činjenica da se u knjizi, odnosno zbirci priča koja je nagrađena nalazi i priča čiji je glavni junak upravo Ivo Andrić.

- U njoj sam pokušao da pronađem i dočaram trenutak u kome je pjesnik "Nemira" i "Eks Ponta" postao pripovjedač "Puta Alije Đerzeleza" - objasnio je Žurić.

Prema mišljenju žirija, knjigu Vuleta Žurića "Tajna crvenog zamka" karakteriše samosvjesno oslanjanje na vrijednosti izabrane književne tradicije i aktiviranje modernih književnih postupaka u izgradnji uvjerljivog i prepoznatljivog pripovjednog svijeta. 

- Ova zbirka priča jednog od naših najznačajnijih savremenih pripovedača potvrđuje Žurićevu sposobnost da na malom prostoru izgradi uverljive književne svetove sazdane na ruševinama naše nedavne prošlosti, u kojima bezuspešno tražimo kamen temeljac za svetliju budućnost. Žurić je i ovoga puta sastavio najbolju reprezentaciju književnih likova koji zahvaljujući piščevoj mašti i umeću daju sve od sebe u ispunjavanju sopstvenih sudbina - kazali su kritičari o nagrađenoj knjizi.

Jednoglasnu odluku da "Andrićeva nagrada" pripadne Žuriću donio je žiri u sastavu: predsjednik Aleksandar Jovanović i članovi Petar Arbutina i Mileta Aćimović Ivkov, razmotrivši zbirke pripovjedaka i priče objavljene u periodici tokom prošle godine. 

U uži izbor ušle su i knjige "Priče sa Marsa" Srđana V. Tešina, "Hvatanje straha" Radosava Stojanovića i "Gde je moj Petrarka" Nebojše Ćosića. 

Žurić je rođen u Sarajevu 1969. godine, a danas živi i stvara u Pančevu. Njegova djela prevođena su na engleski, njemački, italijanski, španski, grčki, portugalski, poljski, slovenački i francuski jezik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )