FOTO: null

Jovan Vukovljak, sada već bivši poslanik DNS-a Marka Pavića, zvanično je napustio Klub SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH i postao novi član Kluba SDS-a u ovom domu!

Informacija je "Nezavisnim" potvrđena iz više izvora, a uspjeli smo da dođemo i do zvaničnog dokumenta koji potvrđuje i sam transfer. Naime, u odgovoru Zajedničkoj administrativnoj komisiji parlamenta BiH na pitanje o statusu Vukovljaka, Aleksandra Pandurević, šef Kluba SDS-a u Predstavničkom domu, potvrdila je da je Klub SDS-a na sjednici 4. maja prihvatio Vukovljakov zahtjev da ubuduće djeluje kao nezavisni poslanik unutar Kluba SDS-a. 

"Jovan Vukovljak je od 4. maja 2016. član Kluba poslanika SDS-a", navela je Pandurevićeva u svom dopisu. 

U izjavi za "Nezavisne kazala je da je ovaj transfer "čisto tehničke prirode". 

"Gospodin Vukovljak mora biti dio nekog kluba, da ima gdje da sjedi, da ima usluge sekretarice i da mu ima negdje dolaziti pošta. Samo dva kluba su iz RS i ako nije u jednom, onda mora biti u drugom", kaže Pandurevićeva. 

Na konstataciju da će ipak mnogi ovaj transfer protumačiti kao politički prelazak, odgovara kako jasno stoji da je prešao kao nezavisni kandidat. 

"Čovjek je više od mjesec kod nas u Klubu i glasa kako on hoće", navodi Pandurevićeva. Uprkos pisanoj i zvaničnoj potvrdi, Vukovljak, međutim, i dalje negira da je član Kluba SDS-a, insistirajući na terminu nezavisni poslanik. 

"Nisam ja nigdje prešao, ja sam još nezavisni poslanik, a da li ću preći u nekom narednom vremenu - to ćemo vidjeti", rekao je on.

I Sead Kadić, predsjedavajući Zajedničke komisije parlamenta BiH za administrativne poslove, potvrdio je ovu informaciju. 

"To ide sada na sjednicu Komisije, koja će biti u naredni utorak, a na toj sjednici će biti govora i o tom zahtjevu, ali i o ukupnom načinu regulisanja novca koji pripada strankama i poslaničkim klubovima u slučajevima prelazaka. Moramo to preciznije definisati", navodi Kadić. 

Nakon svega pitanje je da li je Vukovljakov transfer tek samo tehničke naravi ili, pak, krupniji proces političke prirode, koji tek može izazvati posljedice, pogotovo kada znamo da su rijetke situacije kada poslanik unutar nekog kluba ne slijedi politiku tog kluba i stranke, već svoju osobnu ili nečiju tuđu. 

Već se mogu čuti i mišljenja da je Vukovljak svoje poslaničko djelovanje mogao nastaviti i na neki drugi način, ali da je transfer u SDS uslovio nekim kadrovskim rješenjima, između ostalog podrškom SDS-a njegovom intimusu Draganu Anđeliću za mjesto čelnika državne Agencije za prvenciju korupcije.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )