FOTO: null

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Hrvatska jedina država EU koja je blokirala otvaranje poglavlja 26 /obrazovanje i kultura/ u pregovorima Srbije sa Unijom i to bez razloga i da o tom poglavlju više neće razgovarati.

"Ići ću bezbroj puta u Brisel, a što se tiče poglavlja 26 više ništa neću da radim. Ako hoće da otvore - hoće, ako neće - ne moraju", poručio je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Vučić je poručio da Srbija nikoga ne mrzi i ni sa kim neće sukobe, ali neće dozvoliti da je bilo ko ponižava ili gazi, a posebno neće dozvoliti da joj lekcije drži zemlja kao Hrvatska, koja je "falsifikat originala".

On je objasnio da juče nije napustio pregovore i zaustavio proces, kada je otišao iz Brisela, nego da je svojim odlaskom pokazao tablicu vrijednosti na kojima počiva srpsko društvo, a "koja mora da visi iznad svake države, koja je određuje, vodi i štiti".

"S tom tablicom vrednosti smo ušli u pregovore, nadamo se da ćemo s njom izaći, nadamo se da ćemo izaći kao članica EU, ali i ako se to ne desi, bićemo moderna država, imaćemo evropske vrednosti, ali bićemo zemlja koja nije pogazila svoje vitalne principe", poručio je Vučić.

On je napomenuo da u Briselu nije dobio obrazloženje za neotvaranje tog poglavlja, te da je to jedan od razloga zašto se vratio u Beograd i zahvalio, kako je rekao, slovačkim i njemačkim prijateljima, ali i američkom potpredsjedniku Džozefu Bajdenu.

"Bajden je danas razgovarao sa hrvatskim premijerom i ukazao na neophodnost otvaranja poglavlja. To nije bilo dovoljno", rekao je Vučić.

On je istakao da je Evropa za Srbiju ono što ona hoće da bude "iznutra i što hoće da bude prema drugima" i dodao da je EU "lekcija koju sami učimo zbog sebe".

On je poručio da Srbiji ne mogu držati lekcije oni "koji tvrde da su partizani bili teroristi, a ustaše priznata vojska na strani pravde i istine.

"Lekcije koje nam drže oni koji se plaše naših čokoladica preziremo, lekcije onih koji za rezultate na PISA testovima optužuju manjine odbacujemo, lekcije onih koji teroristima dižu spomenike gde god stignu, lepe ustaške pozdrave, najgore nacističke pozdrave, doživljavamo ne kao vrednost, već ozbiljan poremećaj i kompleks", naglasio je Vučić.

On je dodao da posebno nema namjeru da sluša "bilo kakvo predavanje od onih koji govore da cijela istorija počinje i završava se floskulom o velikosrpskoj agresiji".

Vučić je poručio da takvi treba da krenu ponovo u školu i saznaju kako su postali dio zajedničke nekadašnje države, i "koliko krvi su prolili za onu fašističku koju su zatim stvorili i na kraju kako se ta agresija o kojoj toliko govore završila - sa više od 250.000 proteranih Srba sa sopstvenih ognjišta".

"Neko nam sada priča da nismo platili cenu. Valjda bi trebalo da i ono malo preostalih Srba da proteraju ili da im se ne znam šta dogodi. Više da plaćamo te cene nećemo. Nama niko nije platio cenu za više od 500.000 ubijenih Srba u Jasenovcu i drugim mestima širom NDH. Nećemo ni tražiti da nam plate, ali ni dozvoliti da nas oni koji danas usred Evrope veličaju ustaške pozdrave, zastave i teroriste ponižavaju, zato što to nije Evropa, već njena imitacija i loša kopija u kojoj nema vrednosti na kojima bi Evropa trebalo da počiva", istakao je Vučić.

Ocijenivši da, podržavajući ili prećutkujući to, Evropa nerijetko podržava sopstveni falsifikat, Vučić je poručio da Srbija nema namjeru da kopira i imitira taj falsifikat.

"Na našoj tablici vrednosti sigurno neće biti mesta za lupetanja o srpskim i nesrpskim čokoladicama, niti za bajke i izmišljene priče o glupim manjinama koje krnje ugled, kako su to neki drugi govorili, i nikada na toj tablici vrednosti, u srpskim grudima i srcima ništa neće kucati za fašizam. Uvek ćemo se fašizmu na svakom mestu gde god ga videli i osetili suprostavljati, kao što smo činili u prethodnom veku", poručio je Vučić.

On je čestitao građanima Srbije na otvaranju poglavlja Pet i 25 danas u Briselu i istakao da je Srbija već danas dio originala i ideje o društvu ravnopravnih, slobodnih i po pravima jednakih ljudi i država.

"Na taj način ćemo nastaviti da se ponašamo prema Hrvatskoj i svim drugim državama bez diskriminacije i mržnje, uz punu spremnost na saradnju i kompromis", zaključio je Vučić.

Premijer je rekao i da će Vlada Srbije u narednom periodu nastaviti evropski put i voditi računa, prije svega, o svojim nacionalnim i državnim interesima.

On je poručio da će Srbija nastaviti saradnju sa EU ali i razvijati najbolje odnose i sa Kinom i Rusijom i svim drugim spoljnim faktorima.

"Hoćemo jaku Srbiju koju niko neće moći da na bilo koji način ugrozi, a posebno ekonomski i, ne daj Bože, vojno", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da očekuje da za nekoliko mjeseci Srbija od Rusije dobije lovce "mig-29", tako da će ukupno imati 10-11 ovakvih letelica.

On je istakao da je Srbija ispunila i više od dogovorenog u Tavankutu sa Hrvatskom - finansira hrvatske časopise, asfaltirala ulice i objavila udžbenike za nastavu na hrvatskom, a Hrvatska ništa od dogovorenog.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da ne zna šta Hrvatska hoće od Srbije, jer ne razumije tu i takvu politiku, ali da očekuje saplitanje na svakom koraku.

"Sad smo naučili lekciju, vi radite svoj posao, mi ćemo svoj i nema velike filozofije", rekao je Vučić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )