FOTO: null

Premijer Srbije Aleksandar Vučić založio se danas u Sarajevu za stvaranje poslovnog okruženja bez granica u regionu i poručio da je Srbija spremna da sa BiH i Bošnjacima rešava sva otvorena pitanja.

Premijer je rekao da region, kao ujedinjeno trižište može da privuče mnogo više invesitora, ali da je za to potreban dodatan napor i strateški dijalog.

"Srbija je spremna da govori o svim teškim temama sa našim prijateljima iz Bosne i Bošnjacima, spremni smo da otvorimo i da zatvorimo te teške teme jer moramo razmišljati o zajedničkoj budućnosti naših naroda", rekao je Vučić na otvaranju Sarajevo Biznis Foruma.

Zato je, kazao je srpski premijer, potrebno stvoriti poslovno okruženje bez granica u regionu, a  političke vođe treba da vode strateški i dugoročan dijalog kako bi se stvorila najbolja poslovna i ekonomska situacija.

"Možemo kao jedno ujedinjeno tržište da privučemo mnogo više investitora iz zapadnih i islamskih zemalja", rekao je Vučić i dodao da je trenutno trgovinska razmjena Srbije sa zemljama regiona oko 20, 30 odsto, ali da se može unaprijediti.

Vučić je, navodeći da je spreman da o svim otvorenim pitanjima govori sa predstavnicima BiH, rekao da to ne govori jer to žele da čuju iz EU ili SAD, već zato što smatra da moramo govoriti jedni sa drugima mnogo češće i da moramo preuzeti odgovornost za svoju budućnost.

"Moramo da preuzmemo odgovornost u svoje ruke, moramo se pobrinuti za budućnost naših građana", rekao je Vučić, navodeći da to isto govori u Beogradu, a ne samo u Sarajevu.

Premijer je rekao da još postoje "glupi ljudi" koji ne misle da naši narodi moraju da žive zajedno i da imaju zajedničku budućnost.

Premijer je podvukao da poslovno okruženje u regionu može biti mnogo prosperitetnije, ali da je za to potrebno uložiti veliki trud i strateški dijalog.

"To nije protiv bilo koga, to je dobro za budućnost naših naroda", rekao je Vučić, istakavši da je i danas spreman da ponudi konkretne predloge u razgovoru sa predstavnicima vlasti BiH.

Vučić je rekao i da je uvjek lako donijeti laka rješenja, ali da ta rješenja, koja obično uključuju i određene emocije, nisu dobra i neće biti uspješna.

"To su možda najlakša rešenja za političare, ali je čvrst rad ono što donosi rezultate", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da prihvata slogan ovogodišnjeg Sarajevo Biznis Foruma "Jedna ekomomija, jedan region", navodeći da je predlog iz Srbije uvjek bio da stvori takvo poslovno okruženje u kojem će biti uklonjenje sve granice za ljude u regionu.

Vučić je zahvalio na pozivu da dođe u Sarajevo, navodeći da se tu uvjek osjeća dobrodošlim. 

"Ovde stojim pred vama kao ponosan Srbin i običan građanin koji će učiniti sve što može da se unapredi saradnja sa BiH", zaključio je predsjednik srpske vlade.

Vučić će se kasnije danas sastati sa predsjedavajućim Veća ministara BiH Denisom Zvizdićem, poslije čega je planirano zajedničko obraćanje medijima.

Premijer Srbije će potom imati radni ručak sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, koji je juče, uoči Vučićeve posjete, poručio da suživot u BiH i regionu nema alternativu i da je vrijeme da se konačno stavi tačka na sukobe koji se, kako je naveo, ciklično ponavljaju.

Planirano je da se predsjednik Vlade Srbije potom sastane sa svim članovima Predsjedništva BiH - predsjedavajućim Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Tokom radne posjete, premijer Vučić razgovaraće i sa predsjednikom Islamske razvojne banke Ahmedom Mohamedom Alijem, predsjedavajućim Islamske komore trgovine i industrije šeikom Salehom Abdulahom Kamelom, kao i zamjenikom predsjednika turske vlade Alijem Babadžnom, koji takođe učestvuju na Sarajevo Biznis Forumu.

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji politički lideri, privrednici i bankari iz regiona i svijeta razgovaraće o potencijalima za ujedinjavanje tržišta, o poslovanju i investicijama u ovom dijelu Evrope.

Glavni cilj konferencije je podrška ekonomskom razvoju i privlačenje stranih investicija u zemlje jugoistočne Evrope, navode organizatori.

"Sarajevo Biznis Forum" održava se šesti put, a ove godine u fokusu su ideje za razvoj IT sektora, obrazovanje i proizvodnja zdrave hrane.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )