FOTO: null

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će uskoro zvanično uputiti poziv predsjedniku SAD Donaldu Trampu i potpredsjedniku Majklu Pensu da posjete Srbiju.

Vučić je rekao da je tokom susreta zamolio američkog senatora Rona Džonsona da pozove Trampa i Pensa u Srbiju. 

"To ću da uradim i zvanično i uskoro u Njujorku, zvaničnim pismom, uputiću poziv predsedniku i potpredsedniku SAD da posete Srbiju", izjavio je Vučić na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da je posljednji predsjednik SAD koji je bio u Beogradu Džerald Ford i istakao da bi Srbija bila počastvovana ukoliko bi je posjetili Tramp i Pens. 

"To su moje želje. Niti je neko prihvatao, niti rekao da je to završena stvar, ali ja ću da insistiram na tome. Do sada sam uspevao, pa ću videti da li ću u ovom uspeti", naglasio je Vučić. 

Predsjednik Srbije kaže da je sa Džonsonom razgovarao o Kosovu i Metohiji, o internom dijalogu u Srbiji, o dijalogu Beograda sa Prištinom, kako da realistički svi sa zapadnog Balkana zajedno pristupe rješavanju problema. 

"Ti razgovori nisu laki ni unutar zemlje, a kamoli sa međunarodnom zajednicom, gde je najveći broj zemalja priznao samoproglašenu nezavisnost Kosova", rekao je Vučić.  

On je naveo da će u tim okvirima Srbija da unapređuje odnose sa SAD, od kojih je još jednom stigla potvrda da podržavaju evropski put Srbije. 

"Gledaćemo da naše odnose dalje unapređujemo", istakao je Vučić i dodao da je sa Džonsonom razgovarao otvoreno o svim važnim političkim pitanjima i da je za američke investitore najvažnije funkcionisanje pravne države.  

Džonson je naglasio da mu je poznato da je Vučić zabrinut za regionalnu stabilnost, ali da pokazuje hrabrost i vođstvo koji su potrebni.

On je rekao da je razlog zašto je došao u Beograd to što je shvatio koliko su Vučićevo vođstvo i Srbija od ključnog značaja za regionalni mir i stabilnost. 

Džonson je dodao da se nada da će građani Srbije shvatiti da njihova ekonomska bezbjednost "leži" uz zapadne demokratije, uz tržišni kapitalizam.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )