FOTO: null

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, poručio je u petak, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da predsjednika RS Milorada Dodika odgovori od održavanja referenduma o Danu Republike, da se neće miješati u unutrašnje stvari u RS.

Vučić je ovim demantovao navode pojedinih medija da bi on mogao da nagovori predsjednika RS Milorada Dodika da odustane od referenduma o Danu Republike koji bi trebalo da bude održan 25. septembra.

Vučića i delegaciju Vlade Srbije, koja je u RS došla povodom obilježavanja 75 godina od formiranja sistema logora Jasenovac, na banjalučkom aerodromu Mahovljani dočekali su Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović.

- Navodi da bi se Vučić mogao uplitati u unutrašnje stvari RS su spekulacije - istakla je Cvijanovićeva i dodala da

RS  i Srbija kao dobri prijatelji razmjenjuju mišljenja o različitim stvarima, ali sigurno ne utiču jedni na druge kada se donose institucionalne odluke.

Poslije pritisaka bošnjačkih zvaničnika i predstavnika međunarodne zajednice da se odluka Narodne skupštine o održavanju referenduma poništi, u petak je supervizor za Brčko distrikt Brus Berton donio odluku da neće dati saglasnost za održavanja referenduma o Danu Republike u distriktu.

- Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi sa Danom RS neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da ne dam svoju saglasnost za održavanje referenduma RS na teritoriji distrikta Brčko - naveo je Berton.

Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Siniša Karan istakao je da Bertonova odluka neće biti nikakva prepreka za to da stanovnici distrikta koji imaju državljanstvo Srpske glasaju na referendumu van teritorije Brčkog.

- Znali smo da je takva opcija moguća. Mi ćemo uskoro izaći sa rješenjima kako i na koji način ćemo za građene Brčkog koji imaju državljanstvo RS organizovati izlazak na referendum. Ta rješenja biće u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi - rekao je Karan.

Reagujući na dopis predsjedavajućeg Predsjedništva BiH  Bakira Izetbegovića, koji je zajedno sa čelnicima parlamentarnih domova na nivou BiH, zatražio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine i stavljanje van snage odluke o referendumu, član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić poručio je Izetbegović nema način, ni elemente da spriječi održavanje referenduma.

- Izetbegoviću je pametnije da se ne bavi 9. januarom. On je pokrenuo sve ovo svojom apelacijom pred Ustavnim sudom BiH. Godinama je Dan Republike slavljen na ovaj datum i nikome nije pravio problem, pa to što je on ovu apelaciju pokrenuo nema veze sa 9. januarom. Njegova želja je da pokaže kako je on moćan i da može odlučivati u Srpskoj - rekao je Ivanić.

Ivanić smatra da je glavni prigovor međunarodnih institucija u vezi sa referendumom plod ogromnih pritisaka bošnjačkih partija.

- Imam rješenje za tu situaciju. Predlažem da pitanje bude: Da li ste za to da 9. januar bude Dan državnosti Republike Srpske? To nema veze sa odlukom Ustavnog suda, a iz okvira je nadležnosti RS. Neki bi rekli da je to protivustavno, jer Srpska nije država, ali niko nije ni rekao Dan države nego državnosti - istakao je Ivanić.

Predsjednik SP-a Petar Đokić poručio je da građani treba da odluče o tome kada će slaviti Dan Republike i da referendum ne treba nikome da smeta.

- Ako neko prijeti miru u BiH zato što će jedan entitet izaći na referendum i izjasniti se u vezi sa nekim pitanjem, onda on nije demokrata - rekao je Đokić.

Zvizdić

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio da bi najavljeni referendum u RS u završnici mogao dovesti do ugrožavanja mira i bezbjednosti u BiH. Dodao je da shvata da međunarodna zajednica u prvoj fazi upozorava, i naveo da bi u narednoj fazi koja postaje ozbiljnija trebalo da djeluje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )