FOTO: null

Predsjednik Vlade Srbija Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na samitu Balkan - EU govorio o problemima u regionu, ali da ne smatra da nesporazume u vezi s obilježavanjem godišnjice u Srebrenici treba tumačiti kao problem između Srbije i BiH.

"Ne bih rekao da postoje problemi na relaciji Srbija - BiH. Bio sam napadnut u Srebrenici prošle godine, trudili smo se da poboljšamo odnose na sve moguće načine, nijedan zahtev nismo uputili da se nađu napadači", rekao je Vučić u Parizu gdje je Srbija dobila zeleno svjetlo za poglavlja 23 i 24, koja će biti otvorena 19. jula.

On je rekao novinarima poslije samita da je došla informacija o zabrani dolaska predstavnika Srbije u Srebrenicu na komemoraciju i da oni neće ići, prenose beogradski mediji.

Vučić je rekao da je u Parizu govorio i o obilježavanju "Oluje", istakavši da Hrvati taj dan slave, a Srbima je to najtužniji dan.

"Imao sam s predsednicom Hrvatske /Kolindom Grabar Kitarović/ dobre razgovore, važno je i da ih nastavim, obaveze iz sporazuma ćemo u potpunosti da ispunjavamo. žOlujuž slavite, a mi žalimo", naveo je premijer Srbije.

On je dodao da je EU mjesto gdje je najbolja budućnost za narode. "Pred nama je mnogo rada i truda, a to je važno i za Srbiju i sve druge države Zapadnog Balkana", poručio je Vučić.

Vučić je izjavio da je Srbija dobila zeleno svjetlo za poglavlja 23 i 24, koja će biti otvorena 19. jula i da sada sa većim optimizmom gleda u budućnost. Ostalo je, kaže, još mnogo toga da se uradi, ali vjeruje da će Srbija imati podršku EU i da će i sama taj posao da uradi.

Upitan da li je dogovor sa Hrvatskom postignut zato što su svi njihovi zahtjevi ispunjeni, Vučić je rekao da Srbija nije mijenjala svoj stav i da je njena pozicija ista sada kao što je bila i prije.

"Mene nisu ništa ni pitali, samo su mi rekli da smo završili", rekao je Vučić i dodao da Srbija neće da mijenja svoj zakon zbog zahtjeva Hrvatsk.

Vučić je zahvalio njemčkom kancelaru Angeli Merkel zato što su neki od regionalnih problema riješeni zahvaljući njenoj kancelariji.

Hrvatska više neće blokirati otvaranje poglavlja 23 i 24

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da više ne postoje prepreke Hrvatske da Srbija otvori poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU.

Vučić je izjavio novinarima u Parizu nakon Samita lidera Zapadnog Balkana da Srbija sada sa većim optimizmom gleda u budućnost, da je ostalo još mnogo toga da se uradi, ali da vjeruje da će Beograd imati podršku EU i da će i sama taj posao da uradi.

"Nemački kancelar Angela Merkel čestitala je Srbiji i zamolila sve da podržavaju Srbiju na evropskom putu, a ne da je ometaju", rekao je Vučić, prenose beogradski mediji.

On je današnji sastanak ocijenio kao dobar i naglasio da su drugi bili optimističniji od njega, a on sam realističan.

Komesar EU za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johanes Han na "Tviteru" je potvrdio da je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o priduživanju EU.

Velika Britanija je, prema nezvaničnim informacijama, skinula rezervu i spremna je za otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )