FOTO: null

Srbija i BiH su opredeljene za mir i stabilnost u regionu, za dalje razvijanje ekonomskih odnosa kao i zajednički razvoj infrastrukture, poručili su danas premijer Srbije Aleksandar Vučići predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdićem.

"Ako kod nekoga postoji bilo kakva bojazan od nastavka nekakvih političkih sukoba koji bi završili na još lošiji način, u ime vlade Srbije kažem da ćemo dati sve od sebe da okrenemo tu putanju u suprotnom smeru i da dve zemlje na najbolji način saradjuju", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora.

On je istakao da Srbija ima dobre odnose sa BiH, da postoji dobra robna razmena i da se svake godine beleži uvećanje trgovinske razmene. “Imamo rast i uvoza i izvoza . Mi smo time zadovoljni i smatramo da možemo povećati trgovinsku razmenu na preko dve milijarde”, naglasio je srpski premijer.

On je naveo da su razgovarali o dosta konkretnih i važnih stvari – od sukcesije do pitanja razgraničenja između Srbije i BiH, gde još postoje četiri koje nisu dogovorene.

Razgovarali smo i o putnoj i železničkoj infrastrukturi i oformiljen je Komitet za modernizaciju pruge Beograd – Sarajevo, naveo je Vučić dodajući da je dogovoreno formiranje tima za održavanje i sanaciju 11 mostova na prelazima između BiH i Srbije.

Prema njegovim rečima, tema razgovora bila je i međusobna podrška na evropskom putu.

Zvizdić: Češće ćemo se sretati

Denis Zvizdić je istakao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da dođe u Beograd u zvaničnu posetu jer su dijalog i razgovor kao načini traženja rešenja pravi i jedini instrument za unapređenje odnosa.

“Ovakav način saradnje će biti u fokusu našeg delovanja. Ove godine će biti obeležena sa većim brojem susreta i poseta nego do sada jer postoji dosta značajnih tema zbog kojih se treba češće susretati”, naglasio je on.

Dodao je da je za dve zemlje najvažniji dalji razvoj ekonomskih odnosa i da je sa Vučićem razgovarao o infrastrukturnim projektima, saobraćajnom povezivanju Srbije i BiH, Beograda i Sarajeva, ali i o kulturnoj tehničkoj obrazovnoj i prosvetnoj saradnji.

On je najavio da će BiH u narednih mesec dana odlučiti koja je to trasa autoputa koji će povezivati dva glavna grada nakon čega će moći da dovedu kreditore i investitori.

Zvizdić je istakao da je njihova zajednička poruka danas da su mir i stabilnost najvažniji prioriteti u odnosima dve države i regiona.

Denis Zvizdić izjavio danas da su sankcije SAD prema predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku posledica njegovog antidejtonskog delovanja, dok je premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio da se Srbija neće priključiti sankcijama. 

Zvizdić je rekao da niko u BiH nije srećan to što je jedna od najmoćnija zemalja na svetu uvela sankcije Dodiku ali da je njegovo "permanentno antidejtonsko delovanje dovelo do toga". 

"Mi smo u BIH opredeljeni da dijalogom i dogovorom rešavamo sve probleme. Ne postoji dominacija bilo kog naroda u BiH. Poštujemo Dejtonski sporazum i Ustav BIH, evropski smo opredeljeni i svako ko radi na ugrožavanju ciljeva BiH doživi status sankcija, kao što je to sa Dodikom", rekao je Zvidić. 

Zvizdić je kazao da očekuje da će to biti doba poruka i pouka da svi treba da se okrenu dijalog i zajedništvu. 

Vučić je rekao da se Srbija neće priključiti sankcijama iz dva razloga - zato što sankcije ne donose rešenja i zato što postoji odluka u srpskoj vladi da se Srbiji nikada ne ponove 90-te, kada su postavljane blokade na Drini. 

"To je odgovoran stav. Ne želimo da se mešamo u odnose u BiH, kao što poštujemo i entitet RS u okviru BiH", rekao je Vučić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )