FOTO: pixabay

Mnoga javna mjesta danas su opremljena portovima za punjenje, koji zaista pomažu kada je baterija mobilnog uređaja prazna. Ali pitanje je koje to rizike sa sobom nosi i zašto je opasno puniti telefon na javnom mjestu.

Javni punjači predstavljaju opasnost po bezbjednost ličnih podataka. Prostori poput aerodroma, kafića, stanica imaju USB portove ili kablove, gdje onaj kome treba punjač može napajati svoj uređaj. Hakeri, preko kablova, instaliranjem virusa na vaš uređaj mogu da ukradu sve vaše podatke, pa čak i novac. Metoda se naziva "Juice hacking" ili napad punjenjem.

Kako se podaci mogu ukrasti preko USB portova

Portovi za javno punjenje mogu da se povežu sa računarom cyber-kriminalaca, a zatim se povezuju na uređaj koji počne da se puni. Tako hakeri dobijaju ilegalni pristup svim podacima pohranjenim na vašem telefonu. Virus se instalira preko punjača, a čak i nakon što isključite mobilni telefon sa USB porta, on je dostupan za infiltraciju. Svi vaši podaci su pod rizikom, uključujući fotografije, bazu kontakata, bilješke, muzičke datoteke i keš-datoteke, prenosi Sputnik.

Kako se zaštititi od "Juice hacking"

Evo nekoliko savjeta kako da izbjegnete tajni napad na svoje uređaje.

Prvo, bolje je imati prenosivu bateriju, zbog čega nećete morati da punite uređaj na bilo kom fiksnom punjaču. Još jedna preporuka je da bateriju napunite preko utikača umjesto preko USB-a. Međutim, postoje situacije kada je jedina opcija napajanje telefona u području za punjenje sa USB priključcima. Postoji nekoliko trikova da se zaštitite od nekakvog zlonamjernog napada.

Isključite uređaj. Kada je vaš telefon isključen, nemoguće je prenijeti podatke na računarske sisteme povezane na javne stanice za punjenje.

Koristite kabal koji je samo za punjenje. Na tržištu su dostupne dvije različite vrste USB kablova. Neki su samo za punjenje, a drugi imaju kombinovane portove – za podatke i punjenje. Kabal koji je samo za punjenje nikada ne može prenijeti podatke, tako da će njegova upotreba spriječiti hakovanje uređaja.

Koristite poseban adapter. Bilo koji kabal može služiti samo za punjenje blokiranjem portova za podatke. Specijalni adapter nazvan USB štitinik ne dozvoljava prenos podataka.

Koristite opcije zaštite uređaja. Većina savremenih pametnih telefona ima dobru zaštitu podataka. Kada se povezujete preko USB kabla, telefon vas pita za dozvolu za prenos podataka ili ne. Kliknite na „otkaži“ kada koristite javni punjač ili bilo koji drugi uređaj kojem ne vjerujete.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )