FOTO: InfoBijeljina

Agrometeorološki uslovi u većem dijelu ove sedmice odgovaraće izvođenju predviđenih poljoprivrednih radova u polju, a dospjela kiša pala je u pravo vrijeme da bi posijana pšenica imala dovoljno vlage za početne faze razvoja, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološog zavoda.

Iz Zavoda navode da se jesenji tretman u zasadima voća preporučuje u fazi kada opadne 70 odsto lisne mase, i to preparatima na bazi bakra.

Cilj toga je smanjenje infektivnog potencijala uzročnika biljnih bolesti kao što su sušenje cvjetova, grančica, mrka trulež ploda, šupljikavost lista koštičavog voća, te kovrdžavost lišća breskve koji uzrokuju bakteriozna oboljenja.

Agrometeorolozi savjetuju zaštitu mladih stabala voća od zečeva i drugih glodara, te napominju da glodari, poput poljskih miševa, poljske voluharice i hrčaka mogu da pričine izvjesna oštećenja na strnim žitima.

"Glodari su i prenosioci brojnih bolesti, a većina je aktivna tokom cijele godine", navedeno je u agrometeorološkom sedmičnom biltenu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )