FOTO: Srpska Info

Praznici su vrijeme milosrđa i darivanja. A da još uvijek postoje dobri i humani ljudi, danas se uvjerila i šestočlana porodica Radovanović u Janji. Predsjednik Fondacije „Mir Božiji“ i uspješni privrednik iz Minhena Dalibor Višić uručio im je vrijedne poklone i novčanu pomoć od 1000 evra i obećao pomoć u izgradnji kuće. Saradnja sa dijasporom dragocjena je i za lokalnu zajednicu jer je zajedničkim projektima moguće poboljšati uslove života na ovim prostorima, istakli su ovom prilikom i predstavnici Gradske uprave Bijeljina.

Bračni par Stojan i Danijela sa četvoro djece, Milošem (8), Martom (6), Majom (3) i Sarom (2), u nedovršenoj kući u novom naselju u Janji, žive od jedne plate i skromnog dječijeg dodatka. Stojan je zaposlen, a supruga Danijela brine o mališanima.

– Iz sela Završje, na Majevici smo. Tamo nam je rođen sin Miloš 2011. godine. Nismo imali uslove da ostanemo. U selu žive samo staračke porodice, nema ambulante, nema prodavnice, niti škole. Uzeli smo kredite, kupili ovaj plac u Janji i počeli kuću. Živjeli smo pet godina u pomoćnom objektu, a voda nas je plavila četiri puta. Sad konačno imamo vlastiti krov nad glavom – kaže mlada majka.

Iako im mnogo toga nedostaje, kuća Radovanovića odzvanja smijehom i pjesmom. Danijela kaže da tamo gde čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna.

– Najvažnije je da su djeca zdrava, da nismo gladni i da u kući vladaju mir i sloga. A, svaka pomoć nam je dobrodošla. Jedna plata, dvoje djece se školuje. Mnogo para ode za hranu, odjeću, ogrev. Rasporedimo pa gotovo ništa i ne ostane. Obećali su nam sada i fasadu napraviti i to nas mnogo raduje. Sada nas šestoro spava u kuhinji jer ne možemo zagrijati još jednu sobu. A, pare da to sami učinimo, nikada ne bismo mogli skupiti – kaže domaćica

I mali Radovanovići su se obradovali poklonima. Miloš (8) i  Marta (7) imaju skromne želje. Najveća im je da imaju svoju sobu gdje bi mogli da uče i da ih posjećuju drugari.

– Nekada kad hoću da učim i pišem, ne mogu od Sare i Maje. One bi da se igraju, pa galame. Ali šta ćemo – kažu mališani.

– Spajanje matice, dijaspore i Srba u regionu, obezbijediće budućnost, ali i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima. Jačanje veza matice i dijaspore, najvažnija je misija Fondacije – kaže i Dalibor Višić, uspješni privrednik. Rodom iz Piskavice kod Banjaluke, kapital je stekao u Minhenu, ali zavičaj nikada nije zaboravio.

– Ništa ljepše nema nego biti svoj na svome, sa svojima. Pogotovo mi koji smo u dijaspori, a osjećamo ljubav prema zavičaju i rodnoj grudi. Zato treba da pomažemo. Svako da da svoj doprinos pa makar bio i mali. Naše malo, nekome mnogo. Drago mi je što smo obradovali srca ovih mališana,  njihove roditelje , što im dajemo nadu za bolje sutra. Moramo se vraćati ovdje, praviti firme, otvarati fabrike, da bi naš narod opstajao, radio i živio bolje – kaže Višić.

Imajući u vidu da se stopa nataliteta iz godine u godinu smanjuje, višečlane porodice zaslužuju mnogo veću podršku. Nažalost, i broj socijalno-ugroženih u Semberiji se povećava te je sve više onih kojima je pomoć potrebna. Lokalnoj upravi je podrška dijapospore u tome dragocjena, ocijenio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

– Ova pomoć je došla u prave ruke. Radi se o čestitim i vrijednim ljudima čije su djeca najveće bogatstvo. Prema onome kako Fondacija radi i šta sve planiraju da urade, mi smo potpuno spremni kao gradska uprava da sa njima sarađujemo, da zajedno pomažemo našim ljudima – rekao je Mićić.

Predstavnici Fondacije “Mir Božiji„ uručiće pomoć i porodici Vuković  u Lokanju kod Branjeva. Nastaviće da  pomažu socijalno-ugroženim, te uspostavljaju druge vidove saradnje sa  zavičajem, radi boljeg i prosperitetnijeg života na ovim prostorima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )