Vrijedne semberske domaćice danas farbaju jaja: Otkrile su nam tajne koje su naučile od svojih baka
FOTO: InfoBijeljina

Mada se u skladu sa običajima, jaja farbaju i ukrašavaju od Velikog četvrtka do Velike subote, većina domaćica to radi na Veliki petak. Tako su, kažu, naučile od svojih majki i baka.

Bojenjem i šaranjem jaja  praktično počinju pripreme za vaskršnje praznike. Ovaj posao raduje Sandru Nikić, majku troje djece, sinova Vladana i Nikole i kćerke Jelene. Sandra je sa suprugom Zoranom izbjegla sa Ozrena, a iako su se skućili u ravnoj i blagorodnoj Semberiji, običaje su ponijeli iz svog zavičaja.„Poranim prije nego što izađe sunce na Veliki petak. Prvo jaje koje ofarbam u crveno je čuvarkuća i ono ostaje u kući do idućeg Vaskrsa. Onda za svakog člana porodice ofarbam po jedno jaje u crveno jer se vjeruje da to donosi zdravlje, sreću i blagostanje. Koristim razne tehnike. Neka jaja šaram „šaralicom“ i voskom, neka ukrašavam cvijećem i travama pa umotam u čarapu i tako kuvam u raznim bojama. Važno je dobro skuvati jaja, da se ne pokvare. U vodu stavim malo soli jer se lakše gule i malo sirćeta jer bolje prihvate farbu. Kad se ofarbaju,  namažem ih uljem ili komadićem slalnine da dobiju sjaj. Mnoge domaćice kupuju flomastere ili gotove naljepnice, ali ja se trudim da jaja oslikavam i bojim onako kako sam kao mala naučila i onako kako se to radile moja majka i baka. Zaposlena sam, a kako svaki član porodice ima svoja zaduženja te poslove dijelimo, uprkos brojnim obavezama, sve stignemo“, kaže Sandra za InfoBijeljina.Šaranju jaja najviše se raduje najmlađi, dvanaestogodišnji Nikola. 

„Prvo se potucamo jajima u kući a onda, mi djeca idemo po komšiluku. Onaj čije je jaje najjače, dobije i slatkiše. Volim Vaskrs jer je cijela porodica kod kuće“, kaže dječak. Najstariji sin Vladan je zaposlen a kćerka Jelena je treća godina Fakulteta tehničkih nauka, smjer građevina. Porodica na okupu usrećuje i oca Zorana. 

„Ovo i jeste praznik kada svi treba da smo kod kuće. Vaskrs je praznik milosrđa, ljubavi, radosti i mira. Samo da smo zdravi i blagosloveni. I mi i svi dobri ljudi ovog svijeta“, kaže domaćin.Nikići će imati i sutra, na Veliku subotu, pune ruke posla. Priprema se bogata trpeza za nedjelju. 

Nakon svečane liturgije i bogosluženja, kojem će na Vaskrs prisustvovati u Crkvi Vaskrsenja Gospodnjeg u Patkovači, okupiće se oko vaskršnje trpeze. Uz pokoju zdravicu, u radosti i slozi, proslaviće ovaj najveći i najradosniji praznik za njih.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Vaš komentar

Komentari ( 0 )