FOTO: null

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH kaznila je ove godine 17 sudija i tužilaca koji su vrijeđali svjedoke i optužene, kasnili u donošenju odluka, te bili u sukoba interesa.

Kažnjavani su sudije i tužioci na svim nivoima i to privremenim udaljavanjem s radnog mjesta, smanjenjem plate ili javnim opomenama.

Jedna od drastičnijih kazni je privremeno udaljavanje s dužnosti tužioca kantonalnog tužilaštva M. J., koji je lani osuđen na godinu zatvora zbog prekršaja u saobraćaju.

Disciplinska komisija nerijetko izriče sankcije i zbog vrijeđanja i neprimjerenog ponašanja i to uglavnom smanjenjem plate.

Tako je tužilac D. Č. kažnjen manjom platom u iznosu od 30 odsto u trajanju od tri mjeseca.

- On je u decembru prošle godine ostvario kontakt SMS porukom sa A. S. u kojem je F. R., kasnije optuženog, nazvao "kretenom". Ovaj tužilac je komentarišući saopštenje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, izdato istog dana, rekao za pomenutog da su mu "sj…. sav trud" - stoji u obrazloženju odluke Disciplinske komisije.

Naglašeno je da je poruka po svom sadržaju neprimjerena nosiocu tužilačke funkcije, te da je tužilac narušio ugled i doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Sličan je i slučaj sudije H. B., koja je u glavnom pretresu u jednom od predmeta dala iskaz kao svjedok i u sudnici ostala prilikom saslušanja daktilografa Z. A. Dok je Z. A. davala iskaz, prekinula ju je riječima "laže, laže, ona je psihički bolesnik", nakon čega se daktilografkinja rasplakala. Sudija H. B. je kažnjena javnom opomenom, a disciplinska komisija upozorila je da je ona dugogodišnji sudija koji bi morao dolično da se ponaša i da bude svjestan činjenice da red u sudnici mora da se poštuje.

U toku ove godine sudije i tužioci našli su se pred disciplinskom komisijom i zbog sporog i neodgovornog rada. Najdrastičniji je primjer kantonalni tužilac B. M., koji je kažnjen smanjenjem plate od deset odsto u trajanju od tri mjeseca jer je dopustio zastaru čak tri predmeta. Predmet koji se odnosi na krađu nije uzeo u rad, niti je bilo šta preduzeo pune četiri godine i devet mjeseci, dok drugi slučaj nije uzao u rad tri godine i pet mjeseci.

- Njegov nerad doveo je i do nastupanja apsolutne zastarjelosti krivičnog gonjenja F. S. i H. H, osumnjičenih da su određenom licu nanijeli povrede, jer pet godina nije ništa uradio na predmetu. Višegodišnjim nepostupanjem u tri predmeta kojima je bio zadužen iskazao je visok stepen nemara - navodi se u odluci Disciplinske komisije VSTS-a.

Z. F., koja je predsjednik jednog opštinskog suda, kažnjena je javnom opomenom jer je odluku u predmetu umjesto za 30 dana donijela tek nakon tri godine.

Opomenu je dobila i sudija opštinskog suda M. M., koja nije poštovala uputstva prema kojima je sudija odgovoran za rješavanje predmeta po starosti. Umjesto toga, rješavala je one predmete koji nisu bili hitni i u 2014. godini od svog plana riješila samo 49 odsto predmeta, od čega čak 25 odsto nisu bili hitni. Plana se nije držao ni sudija Dž. L., koji je zbog toga lani ostvario samo 23 odsto norme. Iako su u obzir uzete olakšavajuće okolnosti, utvrđeno je da je sudija narušio pravo stranaka na suđenje u razumnom roku, pa mu je izrečena opomena.

Oštriju kaznu dobila je sudija M. T., koja u predviđenom roku nije dostavila pismeni otpravak svoje odluke, pa su stranke u tim predmetima bile onemogućene da upute žalbu. Njoj je disciplinska komisija smanjila platu za 20 odsto u trajanju od pola godine.

Posljednja odluka disciplinske komisije odnosi se na sudiju opštinskog suda S. Z., koja je postupajući u jednom predmetu bila u sukobu interesa. Ona je tokom procesa koji je vođen pred ovim sudom u ranijoj fazi bila opunomoćenik jedne od strana, ali to nije prijavila, pa joj je izrečena opomena.

Član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Lazar Prodanović smatra da ovako blagim sankcijama ništa ne može biti poboljšano u radu pravosudnih institucija u BiH.

- Nedopustivo je da predmeti koji se odnose na ozbiljna krivična djela zastarijevaju, a da se postupajućem tužiocu izrekne samo javna opomena. I novčane su sankcije preblage. Kazne bi morale biti mnogo veće da bi se i rad tužilaca i sudija učinio efikasnijim i uvelo više discipline - istakao je Prodanović.

Izbor za disciplinskog tužioca

Rok za prijavu na konkurs za glavnog disciplinskog tužioca Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH istekao je 1. septembra, a među prijavljenima su, kako saznajemo, bivši šef kabineta glavnog tužioca Tužilaštva BiH Hasan Pleh, pomoćnik ministra pravde BiH i član VSTS-a Milana Popadić, te sadašnji vršilac dužnosti glavnog disciplinskog tužioca Alena Kurspahić.

U VSTS-u su potvrdili da je rok za prijavu na konkurs istekao u četvrtak, ne želeći da iznose imena i broj prijavljenih kandidata. Dosadašnji glavni disciplinski tužilac Arben Murtezić te dužnosti razriješen je na vlastiti zahtjev krajem maja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )