FOTO: pixabay/ilustracija

​NJUJORK - Okružni tužilac Njujorka Alvin Breg vratio je Italiji ukradene umjetnine u vrijednosti od 19 miliona dolara, javlja BBC.

On je rekao da 58 komada uključuje mermernu glavu boginje Atine iz 200. godine prije nove ere, i samo njena vrijednost je oko tri miliona dolara.
 
Ukradene artefakte su osuđeni pljačkaši prodali muzejima i privatnim dilerima.
 
To je najnovija akcija grada da se opljačkana roba vrati u zemlju porijekla - do sada je ove godine vraćeno predmeta u vrijednosti od oko 66 miliona dolara.
 
Šef jedinice za trgovinu antikvitetima pri okružnom tužilaštvu obećao je da će biti "mnogo više pljenidbi i mnogo više repatrijacija".
 
Državna bezbjednost SAD učestvovala je u istrazi koja je dovela do pljenidbe i repatrijacije ovih predmeta Italijanima - 21 od njih dolazi iz Metropolskog muzeja umjetnosti.
 
Iako komadi imaju ogromnu novčanu vrijednost, jedan italijanski zvaničnik ih je opisao kao "neprocjenjive".
 
Američki istražioci su godinama radili na pronalaženju tragova krijumčara umjetničkih djela i lociranju predmeta koji su sada vraćeni u domovinu.
 
Đakomo Mediči i Đovani Franko Bečina su među osuđenim pljačkašima koji su koristili mrežu širom Italije za krađu komada sa nečuvanih lokacija.
 
Medičijeva grupa ukrala je mermernu glavu boginje Atine iz hrama u centralnoj Italiji, koja je potom postavljena u muzej u Njujorku 1996. godine.
 
Paskvale Kamera je bio još jedan regionalni šef bande, koji je organizovao pljačke crkava i muzeja još 1960-ih, navodi kancelarija tužioca.
 
Izvor navodi da su ti predmeti na kraju uvezeni u SAD gdje su prodati američkom milijarderu Majklu Štajnhartu kome je sada zabranjeno da kupuje antikvitete nakon što je utvrđeno da su predmeti u njegovom posjedu ukradeni i prokrijumčareni.
 
Štajnhart je 2021. godine predao umjetnine u vrijednosti od 70 miliona dolara u dogovoru sa tužilaštvom kako bi izbjegao podizanje optužnice.  
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )