FOTO: null

Radnici na Željeznicama ponovo su krenuli u štrajk upozorenja. Na sat vremena zaustavili su vozove i održali proteste na stanicama.

Na Banjalučkoj je jaka kiša odložila početak, ali one najupornije nije spriječila da dođu. Iako je broj okupljeni manji, zahtjevi su isti kao i prije dva mjeseca. Pedesetak okupljenih traži 7 toplih obroka i 11 naknada za prevoz, kao i sastanak sa resornim ministrom.

“Šta ćemo dalje preduzeti vidjećemo- po meni je toliko situacija alarmantna da ćemo morati ući u ono najrigoroznije što ne želimo, a to će se čuti. Šta je to? Pa ne znam šta zahtijevate od nas da kažemo šta je to najrigoroznije, situacija je zrela za revoluciju”, objašnjava Zlatko Marin, Sindikat STD.

Ni revolucije ni štrajka upozorenje nije se puno uplašio direktor Dragan Saavanović, koji je danas na službenom putu, pa se o svemu nije ni oglašavao. Zato je u centrali u Doboju stotinak okupljenih pored toplih obroka, traži i njegovu smjenu.

“I dalje tražimo odgovornost i smjenu uprave iako nismo naveli u ovom zahtjevu to ostaje svakako podrazumijeva se za sve one štetne ugovore koje je Željeznica sklopila. Mi smo upoznali o tome vladu, ministarstvo i Nadzorni odbor- nažalost nismo čuli nikakvu reakciju”, rekao je Simo Cvjetković, predsjednik Sindikata mašinovođa ŽRS.

Uz sve to sindikat traži i otpuštanje viška radnika, jer vjeruju da zbog partijskog zapošljavanja nemaju redovne plate. Da otpuštanja neće biti odgovaraju iz resornog ministarstva i uvjeravaju da preduzeće može izmirivati svoje obaveze. Vlada polako isplaćuju zaostale grantove, a baš danas uplatili su i dug za april. Bez obzira na to preduzeće malo zarađuje, pa iz uprave radnike mole za razumijevanje.

“Zavise od priliva sredstava. Naravno da bi dobro bilo da para ima više, ali ih nema toga su svjesni i radnici. Samo u prvih 5 mjeseci ove godine 4,5 miliona maraka je manje ostvareno priliva sredstava od prevoza u odnosu na isti period prošle godine”, rekla je Nada Savić Stevanović, portparol Želleznica RS.

Zbog manjeg obima prevoza,za tri mjeseca napravili su gubitak od 6 miliona maraka koji je tri puta veći nego lani. Manji su i prihodi od prevoza putnika, kojima je današnji štrajk poremetio i onako skroman red vožnje.

Svi vozovi na Željeznicama RS stali su na sat vremena pa ni oni malobrojni putnici nisu stigli tamo gdje su krenuli. Koliko će ih to koštati u Željeznicama čini se više niko i ne broji jer je akumulirani gubitak odavno pojeo kapital ovog preduzeća.

Vlada je davno najavila restruktuiranje, ali jasnih pomaka na tom planu još nema.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )