FOTO: null

Prve obilnije snežne padavine signal su za sve učesnike u saobraćaju da treba da se prebace u zimski mod razmišljanja. Iako su zime nešto blaže a snijega je manje nego ranije, vozače u regionu tokom godine očekuje nekoliko mjeseci vožnje u otežanim, zimsk

Kao i svake godine u ovo vrijeme nije na odmet da se podsjetimo nekih savjeta i pravila ponašanja koja će nam pomoći da vožnju po snijegu započnemo i završimo bezbjedno.


Ključne riječi trebalo bi da budu znanje i opreznost - a ne strah. Ali, prije svega, neophodno je da vaš automobil bude adekvatno opremljen za snijeg.

Informacije o obaveznoj zimskoj opremi možete pronaći u posebnom tekstu koji se bavi ovom temom, a suvišno je napominjati da ne treba ni da pomišljate na vožnju ako na vašem automobilu nemate montirane zimske pneumatike.

Gume jesu obavezan dio opreme na automobilu, ali nisu jedina stvar koja vam je neophodna da biste krenuli na put po snijegu.

Dobri brisači i tečnost za pranje vjetrobrana koja ne ledi kada su temperature u minusu jednako su važni za preglednost u vožnji. Vodite računa da uvijek imate dovoljno tečnosti u spremniku a ako idete na duži put ponesite sa sobom rezervno pakovanje, može vam zatrebati usput.

Metlica ili četka kojom ćete očistiti naslage snijega sa parkiranog automobila takođe spada u spisak stvari koje neizostavno treba da imate kod sebe, baš kao i strugač leda.

Kada očkujete da snijeg napada preko noći, ove dvije alatke možete držati i u kući, kako biste ujutru prije ulaska u automobil najprije očistili snježni nanos, pa tek onda otvorili vrata vozila.

U svakom slučaju, prije vožnje obavezno uklonite sav snijeg sa vašeg automobila. I sa krova, i sa haube i sa bočnih stakala i sa registarskih tablica.

Na taj način ćete sprečiti da snijeg spada tokom vožnje na vetrobransko staklo vašeg automobila, ali i da zasipa vozila koja se kreću iza vas i ometa druge vozače.

Unutrašnje površine prozora u automobilu obavezno odmaglite prije kretanja. Savjet je da topao vazduh iz ventilacionog sistema usmjeravate i prema vetrobranu, kako bi ova staklena površina ostala topla tokom vožnje.

Aktiviranje klima uređaja dok je uključeno grijanje najefikasnije odmagljuje stakla.

Ako ventilacija ne može da odradi posao do kraja, postarajte se da u automobilu imate suvu i čistu krpu da biste doprli do dijelova stakla koja su i dalje zamagljena.

Provjerite da li su brisači zalijepljeni za vetrobransko staklo zbog leda koji se stvorio između dvije vožnje, takođe, nemojte ih koristiti dok na vetrobranu ima leda. To je pogubno za brisače.

Dugoročno izlaganje veoma toplom vazduhu u vožnji učiniće vas pospanim i dekoncentrisanim pa povremeno otvarajte i zatvarajte prozore kako biste provjetrili automobil i zadržali koncentraciju i budnost u vožnji.

Recept za bezbjednu vožnju po snijegu - bez žurbe i naglih pokreta

Snijeg na putu zatjeva od vozača da se prilagodi na nove uslove u vožnji, ali i da promjeni način razmišljanja. Zlatno pravilo je da ne pravite nagle pokrete i manevre.

Važno je i da se ne krećete neprimjereno brzo, odnosno da vozite sporije nego onda kada na putu nema snijega.

Na putu ćete ponekad naići na posebne saobraćajne znake za ograničenje brzine, koje važi samo u slučaju snježnih padavina na putu. Kada vidite takav znak, obavezno prilagodite brzinu vozila broju koji piše na tabli.

Uvijek držite bezbjedno odstojanje u odnosu na vozilo ispred vas, u nadi da će se istog savjeta pridržavati i vozač koji se nalazi iza.

Takođe, kada padne snijeg više ne možete voziti u istom stepenu prenosa, u kojem ste vozili po suvom. Posebno kada skrećete ili prolazite kroz raskrsnice u ovako teškim uslovima.

Generalno, savjet je da ručicu mijenjača tokom vožnje ubacite u nižu brzinu, čime ćete postići bolje prijanjanje tokom promjene pravca.

Šta kaže nauka?

Da bi se vozilo ponašalo kako to od njega očekujete - da skrene kada okrenete volan u željenom smjeru ili da se zaustavi kada pritisnete kočnicu, presudno je dobro prijanjanje guma.

S obzirom da se kontakt automobila sa kolovozom ostvaruje preko pneumatika, trenje između guma i asfalta je ključni faktor u procesu vožnje.

Koeficijent trenja može se kretati od 0 (kada trenje između dva objekta uopšte ne postoji) do 1 (ozančava maksimalno moguće trenje). Kvalitetne automobilske gume u kontaktu sa potpuno suvim asfaltom imaju koeficijent oko jedinice.

Kada se iste te gume kotrljaju po vlažnom kolovozu, koeficijent već pada na 0,7, što nije previše opasno, ali zahtjeva povećanu opreznost u vožnji.

Međutim, na snijegu se stvari dramatično mijenjaju. Koeficijent pada na svega 0,15, a u slučaju leda na samo 0,08.

To znači da je trenje u zimskim uslovima vožnje (snijeg ili led) desetak puta manje nego kada vozite po suvom asfaltu i na temperaturama koje su znatno iznad 0.

Kada smo naoružani teorijskim znanjem, vrijeme je da pređemo na praksu

Kao što smo već napomenuli, u vožnji po snijegu bitno je da okretanje volana i pritiskanje papučica za gas i kočnicu izvodite blago i odmjereno.

Pri polasku iz mjesta umjereno dodajte gas lagano pritiskajući papučicu, dok ne osjetite da se vozilo pokrenulo iz mjesta i da točkovi imaju dobar kontakt sa podlogom.

Ako zbog snježnog pokrivača ne možete da krenete, probajte da naizmenično ubacujete ručicu mijenjača u prvu brzinu i u rikverc, pomjerajući auto pomalo napred-nazad, sve dok se ne izvučete iz snijega.

Smanjeno trenje između guma i putne podloge usloviće duži zaustavni put, pa sa kočenjem treba započeti ranije, primjenjujući takođe manju silu pritiska na komandu nego kada vozite po suvom. Na taj način se izbjegava i gubitak kontrole nad vozilom uslijed naglog kočenja.

Treba imati na umu da zaustavni put može da bude dva, tri pa i pet puta veći nego kada kočite po suvom.

Kada vozite na uzbrdici, pokušajte da ravnomjerno držite gas i da se ne zaustvljate bez potrebe, jer se može desiti da više ne možete da krenete. Ako automobil ispred vas stane, vodite računa da mu ostavite dovoljno prostora da može ponovo da krene - računajte na to da može da se desi da prokliza i da počne da se nekontrolisano kreće unazad.

Prestrojavanje je veoma nezgodan proces po ovako teškim uslovima za vožnju.

Iako znaju da im je izuzetno teško da zaustave svoj automobil, neki vozači zanemaruju tu činjenicu i prestrojavaju se ispred drugih vozača kao da je put suv. Kako znaju da će vozač kojem su presjekli put biti u stanju da se zaustavi? Ne znaju, zato je važno da uvijek držite adekvatno rastojanje i da omogućite sebi da se bezbjedno zaustavite.

Kada vi mijenjate saobraćajnu traku, nemojte da pravite nagle pokrete volanom i da žustro dodajete gas, jer možete da izgubite kontrolu nad vozilom.

U svakom trenutku tokom vožnje važno je da budete potpuno koncentrisani i još pažljiviji nego inače, jer se vozačke greške na snijegu retko opraštaju.

Ako nemate dovoljno iskustva u vožnji po snijegu, potražite prazan parking ili neku drugu ravnu i prostranu površinu na kojoj se ne odvija saobraćaj i nema drugih vozila ili pješaka u blizini. Tu ćete moći da uvježbate promenu pravca, ubrzavanje i kočenje u snježnim uslovima i da steknete osjećaj kako se vaš automobil ponaša na snijegu.

Pripreme za put: Očekujte neočekivano

U idealnom svijetu, putarske službe rade savršeno i putevi su uvijek očišćeni od snijega. Međutim, iako se putari trude da očiste snijeg sa kolovoza što prije, ponekad je zbog teških vremenskih uslova ili ljudskog faktora to nemoguće uraditi u kratkom vremenskom roku.

Zato, ako polazite automobilom na put po snijegu, obavezno se informišite se o stanju na putnom pravcu kojim ćete se kretati, ali uvijek računajte i na mogućnost da se situacija u međuvremenu izmjeni i pogorša.

Budite spremni na to da ćete u automobilu možda provesti više vremena nego što ste planirali - napunite rezervoar do vrha, kako biste imali dovoljno goriva za rad motora u mjestu i grijanje u slučaju zastoja.

Isto važi i za vaš mobilni telefon - napunite bateriju do kraja uoči polaska na put. Ponesite i dovoljno tečnosti i nešto hrane za svaki slučaj, a nije na odmet da imate i ćebe u vozilu.

Vozite pažljivo i srećan put!

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )