FOTO: null

Vožnja na plin, osim ekonomičnosti, donosi i mnoge prednosti za motor automobila, a jedna od najvažnijih je da produžava njegov vijek.

U firmi "Gas sistem" iz Banjaluke ističu da to potvrđuju analize koje su dobile uporište i u njihovom dugogodišnjem iskustvu sa ugradnjom i servisiranjem plinskog sistema u automobilima.

- Plin ne samo da nije štetan za motor već će produžiti njegov vijek za 30 do 50 odsto, ulje će trajati 50 odsto, a svjećice 100 odsto duže - kaže direktor i vlasnik "Gas sistema" Daniel Kresojević.

Auto-plinski uređaj u automobilima, ističe Kresojević, zahtijeva minimalno održavanje.

- Plinski filter je potrebno očistiti na 10.000, zamijeniti na 20.000, dok bi servisiranje isparivača trebalo da bude obavljeno na svakih 60.000 pređenih kilometara - kaže Kresojević.

Prema njegovim riječima, kvalitetno i profesionalno ugrađen plinski sistem garantuje veću bezbjednost u saobraćaju jer je plin 43 puta manje zapaljiv od benzina.

- Tvrdnje o opasnosti vožnje na plin su stereotipi, jer praksa i nauka pokazuju sasvim drugačiju sliku. Uslov za bezbjednost u vožnji na plin predstavljaju originalni uređaji, multiventil na boci, te crijeva i cijevi koje moraju biti bakarne i namjenske za plinsku instalaciju - pojašnjava Kresojević navodeći da pojedini majstori u automobile ugrađuju cijevi od klima-uređaja za domaćinstvo, što može biti izuzetno opasno.

On naglašava da je na osnovu devetogodišnjeg iskustva u radu na ugradnji i servisiranju plinske opreme potpuno uvjeren da je ovaj sistem mnogo bezbjedniji od benzinskog.

- Sve cijevi profesionalno ugrađenog i originalnog uređaja imaju ventil za lom, a plinski rezervoar se pravi od čeličnog lima debljine četiri milimetra, za razliku od benzinskog čija je debljina 0,5 milimetara - kaže Kresojević.

Boca koja se koristi kao rezervoar za plin, dodaje Kresojević, zadovoljava stroge norme.

- Ona se ispituje na pritisku od minimalno 30 bara, dok je pritisak u boci između pet i osam bara. Boca se steže kaiševima 30 puta dva milimetra ili vijcima od 12 milimetara - kaže Kresojević.

Prema njegovim riječima, plinska boca ne predstavlja opasnost čak ni prilikom sudara.

- Multiventil koji se montira na bocu radi regulacije točenja i doziranja ispuštanja plina prema motoru prepoznaje udarac i nekontrolisano curenje plina prilikom sudara i odmah zatvara sigurnosni ventil - objašnjava Kresojević.


Proizvođači opreme

U firmi "Gas sistem" ističu da ugrađuju opremu najkvalitetnijeg proizvođača i lidera u svijetu u toj oblasti - italijanske firme BRC. Ona je 1997. godine prva razvila sistem poznat kao direktno plinsko ubrizgavanje (sekvent), koji su godinama kasnije primijenili ostali proizvođači.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )