FOTO: null

Kako bi smanjili broj automoobila na ulicama i zagađenje vazduha u glavnom gradu Francuske, vlasti Pariza uvešće restrikcije za vozila proizvedena pre 1997. godine.

Poslednjih godina francuska prestonica suočava se sa velikim problemima usled zagađenja vazduha koje uzrokuju izduvni gasovi motornih vozila.

Zbog toga je u proleće 2014. privremeno uvedena mera zabrane korišćenja automobila, po sistemu "par-nepar", a gradonačelnica Pariza najavila je da će proterati motorna vozila iz užeg gradskog jezgra.

Najnovija mera pogodiće vlasnike automobila čija vozila su prvi put registrovana pre 1997. godine. Njima će biti zabranjeno da voze svoje četvorotočkaše ulicama Pariza radnim danima, a moći će da ih koriste samo subotom i nedeljom. Slične mere nedavno je uveo i holandski Utreht, koji je sa ulica prognao dizelaše starije od 20 godina.

Kako piše Le Monde, odredba pariskih vlasti pogodiće skoro 10% od ukupnog broja automobila u francuskoj prestonici. Osim toga, uvodi se i kategorizacija vozila, koja će biti podeljena u sedam grupa. U prvu spadaju ekološki prihvatljivi automobili sa nultom emisijom (elektromobili, vozila na vodonik), dok su vozila starija od 20 godina svrstana u sedmu kategoriju.

Najnovija mera pogodiće i vlasnike motocikala proizvedenih pre 1. juna 1999. godine, koji takođe neće moći da se voze ulicama Pariza, osim vikendom.

Od 2020. restrikcije će biti još drastičnije, jer će se odnositi na automobile prvi put registroivane pre 2011, koji će u tom trenutku biti stari svega devet godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )