FOTO: null

Policija je na području Srpske u prošloj godini uhapsila 4.820 pijanih i drogiranih vozača, rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Naglasili su da je uhapšeno 4.629 pijanih vozača i 191, koji je upravljao vozilom pod dejstvom droge i psihoaktivnih supstanci te je od svih njih oduzeta vozačka dozvola.

U Ministarstvu su naglasili da je lani kod jednog vozača evidentirano čak 29 kaznenih bodova zbog stalnih saobraćajnih prekršaja.

Policija u Srpskoj svakodnevno privodi na triježnjenje pijane vozače, a nedavno je priveden i A. F. iz Dervente, koji je u organizmu imao rekordnih 3,03 promila alkohola.

Osim njega, policija je lani često privodila i lica koja su imala više od dva promila alkohola u krvi, a koji su izazivali saobraćajne nesreće i povređivali druga lica. Tako je policija u februaru 2014. godine uhapsila Ž. P, koji je pijan vozeći automobilom udario i povrijedio desetogodišnjeg dječaka u ulici Srpske sloge u Rogatici.

Pored onih koji svakodnevno sjedaju pijani za volan automobila, česti su i oni koji mortus pijani prevoze putnike, a da je tako potvrdio je vozač autobusa preduzeća "Bosnaekspres" iz Doboja Agan M. (49), koji je u organizmu imao 2,35 promila alkohola. Slična situacija desila se i u Bijeljini kada je vozač gradskog autobusa "Semberija transport" Tomislav Kovačević priveden na triježnjenje, jer je pijan vozio autobus kojim svakodnevno putuju učenici osnovnih i srednjih škola.

Predsjednik Udruženja za unapređenje saobraćaja grada Banjaluka Milenko Jaćimović rekao je da u posljednjih pet godina na putevima Srpske u porastu broj pijanih vozača.

- Upravo zbog toga je i u porastu broj saobraćajnih nesreća koje ovi vozači izazivaju - rekao je Jaćimović i dodao da je u RS puno veći broj pijanih vozača od 4.600, jer mnogi od njih izbjegnu policijske kontrole.

Jaćimović je naveo da je stanje puno gore, jer i policijske akcije na pijane vozače nisu učestale. On je naveo da je prekoračenje brzine najčešći uzročnik saobraćajnih nesreća sa teškim tjelesnim povredama, dok su odmah na drugom mjestu pijani vozači.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović rekao je da se zakonska mjera kojom je predviđeno da policija vozače, kod kojih bude utvrđeno da imaju više od jednog promila alkohola u organizmu, privodi na triježnjenje i oduzima im vozačku dozvolu, pokazala i te kako dobrom.

- U budućem periodu treba preuzimati i druge mjere, jer je i dalje veliki broj onih koji voze u pijanom stanju - kazao je Radović i dodao da će jedan od najvažnijih zadataka u ovoj godini biti istraživanje o tome koliko osoba na putevima u RS vozi pod uticajem alkohola.

Dodao je da istraživanja sprovedena u Srbiji pokazuju da je pijani vozač najčešće muškarac dobi od 19 do 24 godine.

- Zbog toga ćemo zajedno sa Auto-moto savezom RS u srednjim školama sprovesti istraživanje među učenicima da vidimo koliko konzumiraju alkohol, da li voze ako piju, da li će sjesti u automobil s drugom koji konzumira alkohol - naveo je Radović i dodao da se pažnja mora posvetiti prekomjernoj brzini, kao najvećom uzročniku saobraćajnih nesreća.


Kampanje

Milenko Jaćimović je rekao da je potrebno nastaviti sprovoditi brojne kampanje i finansirati razne projekte da bi se konačno počeo smanjivati broj onih koji pijani sjedaju za volan.

- Potrebno je pronaći način na koji će se moći uticati na vozače da ne sjedaju za volan kada su pijani, jer na taj način dovede u opasnost svoj život, ali i drugih učesnika u saobraćaju - kazao je Jaćimović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )