FOTO: null

Neuslovne prostorije za rad i boravak, loša hrana i grijanje, neispravna vozila i zastarjele uniforme glavni su problemi sa kojima se suočavaju pripadnici Oružanih snaga BiH.

Njih je evidentirao vojni povjerenik Boško Šiljegović, koji je prošle godine obišao deset kasarni i jedinica nakon čega je data ocjena uslova boravka, života i rada u Oružanim snagama BiH.

U nenajavljenoj posjeti kasarni “Žarko Zgonjanin” u Prijedoru utvrđeno je da pripadnici čete imaju problema sa osobljem jer su ostali bez 35 lica kojima je zbog starosti istekao profesionalni ugovor. Vojnici su se povjereniku požalili i na uniforme, navodeći da su stare i po sedam godina.

- Potrebno je poboljšati uslove života i rada na stražarskim mjestima, a posebno ishranu - navedeno je u izvještaju vojnog povjerenika koji će krajem mjeseca razmatrati poslanici u Parlamentu BiH.

U banjalučkoj kasarni “Kozara” prilikom posjete komandama podrške i za upravljanje personalom uočeni su problemi u održavanju skladišta, isplatama naknada za lica koja rade sa opasnim materijama i u vezi sa nedostatkom skladišnog prostora.

- Evidentna je sve manja operativnost transportnih kapaciteta i problemi u nabavci rezervnih dijelova - naveo je Šiljegović u izvještaju.

Oficiri i podoficiri su skrenuli pažnju na probleme koje imaju u vezi sa kvarljivošću namirnica i troškovima liječenja, a istaknuto je da Šesta pješadijska brigada u “Kozari” ima problema i sa kriterijumima za unapređenje.

Ništa bolji uslovi nisu ni u kasarni u Travniku gdje vojnicima nedostaju sredstva za održavanje prostorija i kruga kasarne, ali i osnovni rekviziti i oprema za rad i organizovanje obuke.

- Komanda za obuku i doktrinu nema nijednu loptu, pa je o ostalim rekvizitima suvišno i govoriti - navedeno je u izvještaju.

Vojni povjerenik obišao je komandu i jedinice pješadijske brigade u Čapljini, Livnu i Bileći. U Čapljini nedostaju drva, mazut, ugalj i gas, a slična slika je i u Bileći gdje su potrebna ulaganja u objekat koji je izgrađen 1885. godine. Podoficiri i vojnici u Bileći požalili su se i na ishranu. Povjereniku je skrenuta pažnja na nedostatak svinjskog programa u ishrani iako postoji veoma izražena potreba za njim.

Loše stanje je i u kasarni u Orašju koja je lani bila poplavljena. Šiljegović se uvjerio da u objektima nema grijanja i da prostori više liče na veliku hladnjaču nego na mjesto za boravak.

- Ministarstvo odbrane i Zajednički štab Oružanih snaga BiH moraju sagledati stanje i poboljšati uslove za rad vojnika i svih drugih pripadnika Oružanih snaga - poručio je Šiljegović, u čijim izvještajima se godinama ponavljaju gotovo identični problemi.

U Oružanim snagama BiH službuje oko 9.000 osoba, a uprkos tome što su najveći budžetski potrošač i godišnje troše stotine miliona maraka, stanje je veoma loše.


Osnovni problemi u vojnim objektima

Prijedor - ishrana

Banjaluka - isplate, unapređenja

Travnik - higijenska sredstva, rekviziti

Čapljina i Orašje - drva, mazut, ugalj, gas

Bileća - ishrana

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )