FOTO: null

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković ocijenio je u Beogradu, nakon sastanka sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Antom Jelečom, da je vojna saradnja bitan faktor sveukupne saradnje zemalja na Balkana.

Nakon svečanog dočeka koji je priređen za generala Jeleča u Kasarni “Banjica dva”, Diković je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će dvodnevna posjeta predstavnika Oružanih snaga BiH predstavljati priliku za razgovore o jačanju vojne saradnje dvije zemlje.

“Posebno želim da istaknem da Oružane snage BiH poseduju izvanredno razvijen centar za deminiranje i neeksplodirana ubojna sredstva, koji ima regionalni karakter i može i te kako poslužiti za obuku naše vojske”, rekao je Diković na konferenciji za novinare.

Ističući da je vojna saradnja dvije zemlje veoma dobra, Diković je naveo da Vojska Srbije raspolaže znatnim kapacitetima u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane, da ima uglednu Vojno-medicinsku akademiju, kao i bazu “Jug” gdje se obučavaju jedinice za multinacionalne operacije, te tako može biti i prostor za obuku Oružanih snaga BiH.

On je podsjetio da postoji veoma dobra vojno-ekonomska saradnja jer su namjenske industrije kojima raspolažu dvije zemlje oslonjene jedna na drugu, dodajući da je to naslijeđeno iz prethodne zajedničke države i da je dobro što su kapaciteti očuvani, te postoji i mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

General-pukovnik Anto Jeleč izrazio je zadovoljstvo zbog toga što će razgovori u Beogradu biti vođeni na prijateljskoj osnovi, bez ijednog neriješenog pitanja, podsjećajući da je to prva službena posjeta načelnika zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Vojski Srbije.

On je naveo da će tokom razgovora sa predstavnicima srpske vojske biti riječi o radu, rezultatima i uspjesima u saradnji, napominjući da su Oružane snage BiH mlada vojska, ali da imaju dobru saradnju sa Srbijom u obuci, školovanju, saradnji na vježbama.

“Tražićemo mogućnost da to produbimo da bi saradnja bila još sadržajnija.Radićemo na tome da centar koji imamo i razvijene sposobnosti za obuku u jednoj zemlji ustupimo onoj drugoj zemlji, a vrijeme i izazovi u svijetu pokazuju da ćemo se naći i već jesmo u zajedničkim aktivnostima”, naglasio je Jeleč.

On je podsjetio da su vojske dvije zemlje tokom elementarnih nepogoda koje su zahvatile region pokazale da mogu zajedno djelovati, napominjući da ne bi bilo dobro te naučene lekcije “ostaviti u fiokama”, već je potrebno staviti ih na raspolaganje i koristiti u budućnosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )