FOTO: null

Više od 23.000 vojnika dalo je svoje živote za RS, za narod i otadžbinu, u proteklom ratu i to sadašnje generacije i one koje dolaze nikada ne smiju da zaborave, jer je značaj Vojske RS nemjerljiv.

Poručeno je to juče sa centralne manifestacije povodom obilježavanja 24. godišnjice od formiranja Vojske RS i 11. godine postojanja Trećeg pješadijskog RS puka u okviru Oružanih snaga BiH, koja je održana u banjalučkoj kasarni "Kozara". Vojska RS je, naglašeno je, formirana brzo i u teško vrijeme, kada je trebalo ustati u odbranu srpskog naroda sa krajnjim ciljem da bude spriječeno novo stradanje i zločini.

Komandant Trećeg pješadijskog RS puka brigadir Nedeljko Kopuz kazao je da je VRS dala nemjerljiv doprinos stvaranju RS. Njen zadatak je, kaže, bio zaštita naroda i ognjišta.

- Treći pješadijski puk profesionalno izvršava zadatke, među kojima su očuvanje mira i stabilnosti - dodao je Kopuz.

Predsjednik RS Milorad Dodik je, poslije tradicionalnog pozdrava "Pomoz Bog, junaci", rekao da je RS jedini garant slobode srpskog naroda na ovim prostorima te je posjetio da je prije 24 godine kao poslanik glasao za formiranje Vojske RS.

- Nije se smjela ponoviti istorija stradanja srpskog naroda na ovim prostorima, kada nismo imali vojsku i državu. Zbog toga je bilo važno formiranje Vojske RS - naveo je Dodik. Istakao je da je rat srpskom narodu nametnut i dodao da sada ne bi glasao za ukidanje Vojske RS.

- Srpska želi mir, a Treći pješadijski RS puk baštini slobodarsku tradiciju srpskog naroda i tako treba da bude i ubuduće - rekao je Dodik i naglasio da RS neće zaboraviti pripadnike VRS koji su živote dali za Republiku.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić je istakao da nikada ne smiju biti zaboravljeni oni koji su poginuli za slobodu srpskog naroda i stvaranje RS.

- Naša vojska je bila slobodarska i uspjela je da odbrani vjekovna srpska ognjišta - rekao je Jerinić.

Lider SP-a Petar Đokić je istakao da se nikada ne smije zaboraviti žrtva koju su za slobodu i čast otadžbine u temelje RS ugradili borci i dodao da Treći pješadijski RS puk ima trajnu obavezu da baštini tradiciju, vojno nasljeđe i slavne pobjede Vojske RS iz proteklog rata. Dan vojske je obilježen i u Brčkom, Bijeljini i Modriči.

Zvanice

Svečanosti u banjalučkoj kasarni prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, predstavnici Vlade RS i Narodne skupštine RS, kao i ministar odbrane BiH Marina Pendeš i predstavnici ostalih institucija BiH, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, bivši oficiri i pripadnici Vojske RS i drugi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )