FOTO: Glas Srpske

Stanje u Oružanim snagama (OS) BiH nije zadovoljavajuće, jer je očigledan odliv profesionalnih vojnih lica i manjak materijalno-tehničkih sredstava, ali ima pomaka kada je riječ o zaštiti ljudskih prava u vojnim redovima u odnosu na prethodne godine.

Kazao je to za “Glas” parlamentarni vojnik povjerenik Boško Šiljegović koji je u Parlament BiH dostavio izvještaj o viđenju situacije u OS u 2022. godini.
 
Svako profesionalno vojno lice ili kadet u OS BiH ima pravo neposredno da kontaktira s vojnim povjerenikom te da podnese pritužbu ako procijeni da su uskraćena ili povrijeđena određena prava, a Šiljegović priznaje da su i lani u radu imali dosta pritužbi.
 
Dobar dio žalbi profesionalnih vojnih lica koje su stigle na njegovu adresu odnosio se na obavljanje dužnosti drugog formacijskog mjesta i to mahom na osnovu usmenih naredbi nadređenih.
 
- Za taj angažman nisu imali potrebnu dokumentaciju, kroz naredbu, a na osnovu koje ostvaruju i pravo na određene benefite - rekao je Šiljegović.
 
Ostatak pritužbi se odnosi na, između ostalog, kako je pojasnio, prijem po preporuci komandanta u početni čin podoficira, mogućnost postavljenja na viša formacijska mjesta, otvorene disciplinske postupke, ali bilo je, kao i ranije, podnesaka u kojima su se profesionalna vojna lica žalila na ostvarivanje prava, kao što su naknade.
 
Govoreći o dijelu u kojem je nabrojao šta je sve zatekao na licu mjesta kada je, prema pravilima, obilazio kasarne i lokacije na kojima su pripadnici OS BiH, podvukao je da nedostaje materijalno-tehničkih sredstava u vojnim redovima, ali da su, za razliku od prošlog izvještaja povjerenika, lani na vrijeme nabavljeni energenti za sezonu grijanja.
 
- Osim Bihaća skoro sve kasarne su imale alternativno ili pravo grijanje - poručio je Šiljegović.
 
Drugi veliki problem je personalna popunjenost.
 
- Nedostaje ljudi, ne bih da otkrivam sve, ali u jednoj brigadi nedostaje 150 osoba. Sve je to povezano sa odlivom, odlaskom profesionalnih vojnih lica iz službe - rekao je i dodao da, s druge strane, u izvještajnom periodu nije bilo poteškoća sa hranom, iako su u tom segmentu evidentirani problemi sa kontinuitetom distribucije određenih namirnica.
 
Šiljegović se osvrnuo i na pružanje pravne pomoći vojnim licima. Rekao je da je i lani veći broj profesionalnih vojnih lica zatražio od njih da posreduju u određenim situacijama, a epilozi su pokazali da je u oko 80 odsto zahtjeva udovoljeno zahtjevu, posebno kada su u pitanju porodični i zdravstveni problemi.
 
Osim po direktnim pritužbama profesionalnih vojnih lica, povjerenik je ovlašćen da postupa i po službenoj dužnosti kada u sprovođenju svojih nadležnosti dobije informacije ili uoči okolnosti koje upućuju na kršenje ljudskih prava i sloboda pripadnika OS BiH. U vojnim redovima ima oko 8.500 pripadnika.
 
Mandat
 
Pozicija parlamentarnog vojnog povjerenika uspostavljena je s ciljem jačanja vladavine prava, kao i zaštite ljudskih prava i sloboda pripadnika OS BiH. Mandat povjerenika traje pet godina, s mogućnošću jednog ponovnog izbora. Probni mandat Bošku Šiljegoviću je počeo 2009. godine, a drugi mandat je započeo krajem februara 2018.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )