FOTO: null

Bez obzira na to kakva će biti odluka Suda BiH u vezi sa vojnom lokacijom u Han Pijesku, srpski funkcioneri u RS i na nivou BiH ističu da pitanje vojne i državne imovine treba riješiti "u jednom paketu

Milorad Dodik, predsjednik RS, ističe da se pitanje vojne imovine lako može riješiti ako bi bio primijenjen sporazum političkih lidera u Banjaluci od 9. marta 2012. godine u kojem se, kako tvrdi, rješava sva imovina, a ne samo vojna.

"Nemam ništa protiv, neka se aktivira taj sporazum i u tom pogledu je to veoma živa stvar. Ne možemo da odustanemo od sporazuma koji smo svi potpisali, a oni koji  ga nisu sproveli krivi su što to pitanje još nije riješeno", rekao je Dodik.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, ističe da je sudski proces u toku i da za detalje o postupku treba kontaktirati pravobranioca RS i nadležne pravosudne organe, ali je dodao da za vrijeme njegovog mandata nisu donošene bilo kakve odluke o pitanju vojne imovine.

"Nikakva odluka nije donesena, nikakav zakon nije usvojen, sve odluke su donesene prije mog mandata. Znam da postoji sudski proces i još ne znamo kako će taj postupak završiti, još ništa nije riješeno", rekao je Ivanić.

Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH, ističe da ne želi komentarisati aktuelni predmet u vezi s lokacijom u Han Pijesku dok ne bude konačne sudske odluke.

Što se tiče pitanja rješavanja vojne imovine, on, poput Dodika, smatra da pitanje vojne treba riješiti "u paketu" sa državnom imovinom.

Podsjećanja radi, upravo je u tome predmet spora između RS i FBiH - u FBiH smatraju da prvo treba riješiti pitanje vojne imovine kako bi se aktivirao Akcioni plan za NATO, dok u RS smatraju da ih treba riješiti zajedno.

"Znam da ćemo na kraju morati naći kompromis i dogovor kako bismo riješili kompletnu državnu imovinu i onda ćemo riješiti sve probleme. A što se tiče lokacija u RS, znamo da nijedna nije uknjižena, iako je ranije bilo pokušaja da se uknjiže", istakao je on.

Lokacija u Han Pijesku važna je zato što je Sud BiH donio odluku da ona može biti uknjižena na državu BiH, ali je Pravobranilaštvo RS uputilo žalbu i sada je u toku apelacioni postupak, a odluka se očekuje uskoro. Predstavnici međunarodne zajednice vjeruju da će ta odluka služiti kao presedan za ostale lokacije na teritoriji RS.

U Ministarstvu odbrane BiH su nam zvanično odgovorili da su sve do sada uknjižene lokacije, njih 23, na teritoriji FBiH.

Što se tiče pitanja NATO-a, i Ivanić i Dodik su saglasni da odluku treba donijeti u zavisnosti od toga hoće li Srbija biti u NATO-u.

"Tek kad svi u regionu budu u NATO-u, treba o tome govoriti, prije toga svaka priča je preuranjena, nepotrebna i ništa ne znači. Vi znate da je prethodni saziv Predsjedništva donio odluku za Akcioni plan i moguće je da se tu desi neki pomak, ali članstvo u NATO u ovoj fazi sigurno ne", rekao je Ivanić.

Dodik je istakao da će o članstvu odlučiti narod RS na referendumu.

"Narod će odlučiti da li želi da ovaj prostor biti integrisan u NATO, a da Srbija bude izvan, kao i da li želi NATO granicu na Drini. Kakva bude odluka i naroda, biće i moja", rekao je Dodik.


Različita gledišta

FBiH smatra da prvo treba riješiti pitanje vojne imovine

RS smatra da ih treba riješiti zajedno

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )