FOTO: null

Na gradsku vodovodnu mrežu u Semberiji priključeno je 32.250 korisnika.

Nakon tri upozorenja - jednog usmenog i dva pisana, protiv neplatiša koji ne izvrše nijednu uplatu za tri mjeseca, preduzeće Vodovod i kanalizacija podnosi tužbe kako dug ne bi zastario, a preduzeće ne bi bilo dovedeno u situaciju da kasni sa vraćanjem kredita Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Trenutno je aktivno oko 2.000 tužbi za naplatu potraživanja koja iznose oko 750.000 KM, dok se 95 odsto komunalnih predmeta okonča pljenidbom.

Kubni metar vode u Bijeljini košta 1,30 KM bez PDV. Onima koji su priključeni na gradsku kanalizacionu mrežu računi su duplo veći pa je, kažu građani, teško redovno izmirivati previsoke račune za vodu.

Iako se broj korisnika stalno povećava, mjesečne fakture su iste, jer građani maksimalno štede vodu i koriste alternativne načine za snabdijevanje vodom koja nije za piće. Kreditnim ugovorima sa ERBD, vrijednosti 12 miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže, Vodovod se obavezao da mjesečna naplata bude preko 90 odsto, pa je zbog toga povećan broj sudskih sporova.

Prema riječima portparola Vodovoda Stojadina Kneževića, do sada ukupno je pokrenuto oko 3.700 tužbi, od koji je aktivno oko 2.000.

Najveći dug jednog preduzeća je 40.000 maraka, a domaćinstva 5.000 maraka.

Osnovni sud u Bijeljini godišnje zaprimi 2.500 komunalnih predmeta, od čega je 1.500 izvršnih. Godišnji priliv riješe, ali ne i zaostatke iz prethodnih godina. Rješavanje sporova biće ubrzano sudskim nagodbama.

Sekretar Osnovnog suda Dijana Savić Božić kaže da Vodovod ima između 60 i 70 neriješenih parničnih predmeta, a 21 su izvršni. Sporovi se najčešće završavju pljenidnbom i to u 95 odsto predmeta.

U prvih devet mjeseci ove godine procenat naplate vode je 97,54, zahvaljujući i nekoliko hiljada sklopljenih ugovora o reprogramu duga sa neplatišima koji se uglavnom poštuju, tako da Vodovod redovno izmiruje kreditne obaveze dva puta godišnje, u iznosima od po 1,2 miliona maraka. Cijena je ista za sve korisnike i neće se mijenjati u narednom periodu. Povećava se i broj korisnika na selima. U rejonu sjevernog vodoprstena do 31. decembra cijena priključka na gradsku vodovodnu mrežu niža je za 50 odsto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )