FOTO: null

Iako najskuplju vodu u RS plaćaju stanovnici Bijeljine, gdje po kubiku voda košta 1,30 KM plus PDV, iz bijeljinskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” uvjeravaju da cijena vode ubuduće neće rasti.

Proces povećavanja cijene vode za domaćinstva koji je započet još 2008. godine je kažu završen I izražavaju nadu da će se za nekoliko godina stvoriti uslovi da cijena vode uhvati trend stagnacije.

Bez obzira na visoku cijenu građani svoju odgovornost pokazuju redovno plaćajući račune za bijeljinsku vodu, pa u ovom preduzeću imaju razloga da budu zadovoljni. Izračunali su da ostvaruju naplatu preko 90 odsto.

S obzirom na dobru naplatu od preko 32.000 korisnika, Vodovod uspijeva na vrijeme servisirati kreditne obaveze, zbog čega se podsjećaju I išlo ka izjednačavanju cijena vode za sve korisnike I ovaj je proces napominju završen godinu dana ranije od predviđenog roka. Međutim, postavlja se pitanje, da li je usklađivanje cijena vode za fizička I pravna lica išlo u korist Vodovodu ili ne, a s obzirom na evidentan podatak da je rast cijene vode, uslovio njenu manju potrošnju.

U Vodovodu već razmišljaju o priključenju novih korisnika na gradski vodovodni sistem I s tim ciljem se I razvija vodovodna mreža na potezu sjevernog vodovodnog prstena koji obuhvata semberska sela Crnjelovo, Obarsku, Balatun, Batković, Trnjake, Međaše, Dazdarevo I Velino Selo te pozivaju mještane ovih sela da se priključe na gradsku vodovodnu mrežu.

Izgradnjom kanalizacionog sistema direktno se štiti I izvorište pitke vode Grmić. Visok kvalitet I ispravnost bijeljinske vode dokazuju brojne I svakodnevne laboratorijske analize

Od kako je zvanično pušten u rad prečistač otpadnih voda u Velikoj Obarskoj prešao je u nadležnost bijeljinskog preduzeća “Vodovod I kanalizacija” koje na mjesečnom nivou za funkcionisanje prečistača izdvaja preko 50.000 maraka. Kako ne bi došlo do većih troškova iz ovog preduzeća apeluju na korisnike da se savjesnije odnose prema kanalizacionoj mreži te tako sačuvaju objekat koji je od velikog značaja za grad. Podsjetimo, trenutno je na kanalizacionu mrežu priključeno 9.066 korisnika, čiji će se broj povećavati nastavkom izgradnje kanalizacione mreže.

Izgradnja kanalizacione mreže  biće nastavljena na lokaciji Bogdanovića plac, a kada otpočne I realizacija projekta ORIO. Do sada je Vodovod uspio redovno, svake godine servisirati kreditne obaveze prema Evropskoj banci za obnovu I razvoj u visini od 1.200.000 maraka u januaru I isto toliko u julu svake godine otkako se krenulo sa otplaćivanjem obaveza po osnovu kredita.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )