FOTO: null

Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) objavio je redovni izvještaj o stanju u Federaciji BiH za dane 2. i 3. februara do 10 sati, koji je sačinjen na osnovu izvještaja iz kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a

Prema tom izvještaju, vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 7 sati iznosila je: Bosanski Brod 548 cm; Bosanski Šamac 415 cm (pripremno stanje); Orašje 658 cm (pripremno stanje).

Iz Operativnog centra Stolac (Hercegovačko-neretvanski kanton) navode da je u kanjonu rijeke Bregave, ispod sela Prenj, poplavljeno oko 1,5 ha poljoprivrednog zemljišta.

Vodostaj na hidroelektrani HE Mostarsko blato u 7 sati iznosio je: HE Mostarsko blato: = kota: 224,19 m.n.v. (max 222,50.m), protok: 40 m3/s.

U Tuzlanskom kantonu, vodostaj na brani HA Modrac u 7 sati iznosio je 198,67 m.n.m. Tačka preliva je 200 m.n.m. U odnosu na mjerenje juče u 7 sati, nivo je niži za jedan centimetar. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 30,9 m3/s.

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je u granicama normalnog vodostaja. Vodostaj rijeka na prostoru SBK-a je u opadanju.

U mjesnoj zajednici Velagići, na području općine Ključ (USK), pored regionalnog puta R-407a u mjestu Grabovac, došlo je do klizišta dužine 50 m i širine 20 m.

Prema izvještaju OSCZ Kalesija, u opštini Kalesija (Tuzlanski kanton) za 24 sata došlo je do reaktivacije klizišta u naseljima Horozovina (ugrožen jedan stambeni objekt), te Babajići (ugrožen jedan stambeni objekt), Donje Hrasno (ugrožena četiri stambena objekta) i naselje Miljanovci.

"U naselju Horozovine evakuisana je jedna porodica iz ugroženog stambenog objekta. Evakusani su smješteni u prihvatni centar u Jeginovom Lugu", saopštio je Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite.

Opštinske službe civilne zaštite Kantona Sarajevo kontinuirano vrše monitoring na aktuelnim klizištima na području tog kantona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )