FOTO: null

Grupa radnika JU “Vode Srpske” podnijela je Okružnom tužilaštvu u Bijeljini krivičnu prijavu protiv tri člana tenderske komisije, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Steve Mirjanića i direktora JU “Vode Srpske” Milana Kikića.

Sudeći prema postupcima nezadovoljnih radnika, malverzacije i nezakonite radnje izgleda da su postale svakodnevica u “Vodama Srpske”. Direktor ove Javne ustanove Milan Kikić zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevom Mirjanićem formirao je tendersku komisiju, koja je dodijelila posao vrijedan više od 4.600.000 KM firmi "Keso promet" iz Zvornika.

Upravo to ne bi bilo ništa neobično da, kako navode nezadovoljni radnici “Voda Srpske”, tročlana komisija u sastavu Slaviša Savić, Zoran Lazić i Aleksandr Pljevaljčić, za izvođača radova nije odabrala firmu koja je bila rangirana tek na petom mjestu ponuđača.

Daleko niže cijene, i do milion i 200 hiljada maraka, imale su firme "Prijedor putevi" a.d. Prijedor, a.d. "Bijeljina put" i "Tereks-inženjering" d.o.o. Bijeljina.

“Mi smo na otvaranju tendera bili najjeftiniji, sa cijenom od oko 3,2 miliona, dok je procjenjena vrijednost posla oko 5,4 miliona”, kaže direktor “Prijedor puteva” Radenko Crnogorac.

Ponuda firme “Tereks inženjering" iz Bijeljine bila je 4.152.000 KM.

“Naše je mišljenje da smo svakako i kadrovski i tehnički opremljeniji sa više radnog iskustva u odnosu na izabranog ponuđača i mi smo sigurni da bismo to mnogo bolje obavili”, kaže zamjenik direktora “Tereks inženjeringa” Mladenka Popić.

Na pomenuti tender, gdje su, kako kažu učesnici, bili strogi kriterijumi, javilo se ukupno šest firmi.

“Ova situacija pokazuje da je posao dobila firma sa daleko manje iskustva nego što smo bili mi ili npr. "Prijedorputevi", ili neka druga firma koja je bila jeftinija”, jasna je Popićeva.

A u skladu sa poslovnom politikom direktor "Prijedor puteva" kaže: “Mi ćemo iskoristiti sva zakonska sredstva, jer smo nezadovoljni rezultatima javne nabavke.”

Iz Okružnog tužilaštva u Bijeljini potvrdili su za BN televiziju da su 31. decembra 2015. godine primili krivičnu prijavu koju je podnijela grupa radnika “Voda Srpske”. Iz Tužilaštva su najavili da će tek sljedeće sedmice biti određeni dalji koraci o ovom pitanju. A u novoj krivičnoj prijavi, u koju BN TV ima uvid, grupa radnika upozorava nadležne na nezakonite radnje koje se provode u “Vodama Srpske" i neophodnoj.

Podsjećamo, vrata “Voda Srpske” su u više navrata za kamere BN TV bila zatvorena. Pa su tako, slučajno ili ne, u toj javnoj ustanovi mimo svih zakonskih ovlašćenja 26. oktobra prošle godine spriječili novinare da prisustvuju otvaranju tenderske dokumentracije za izbor izvođača radova na projektu “Uređenja korita rijeke Drinjače”, vrijednog skoro pet miliona konvertibilnih maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )