FOTO: InfoBijeljina / ilustracija

Padavine koje su pale juče (2. decembra) i danas (3. decembra) dovele su do novog porasta vodostaja na većini vodotoka na području Republike Srpske, saopšteno je iz JU Vode Srpske.

"Prema posljednjim rezultatima raspoloživih prognoznih modela očekuje se porast vodostaja na svim glavnim vodotocima u oblasnom riječnom slivu Save na području Republike Srpske - Sava, Una, Sana, Vrbas, Bosna, Drina. Vodostaji rijeke Save već su relativno visoki usljed padavina iz prethodnog perioda i na većini mjernih stanica su u zoni pripremnog stanja. Ipak, ne očekuje se da će vodostaj rijeke Save na području Republike Srpske dostići do kote redovne odbrane od poplava", navode u ovom preduzeću.

Dodaju da su vodostaji Une i Sane u porastu ali se takođe ne očekuje da će dostići kotu redovne odbrane od poplava.

"U toku sutrašnjeg dana očekuje se postepeno opadanje vodostaja Une i Sane na području Republike Srpske.
Vodostaj rijeke Vrbas na području Republike Srpske takođe je u porastu a dodatni porast moguć je nizvodno od hidrološke stanice Bočac usljed pojačanog ispuštanja iz HE Bočac. Rijeka Bosna je u porastu, naročito u gornjim i srednjim dijelovima toka", kažu u JU Vode Srpske.

Prema njihovim riječima, očekuje se da bi vrh poplavnog talasa mogao da stigne do Doboja i nizvodno od Doboja u toku sutrašnjeg dana, ali bez dostizanja kote redovne odbrane od poplava.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )