FOTO: null

U Kotorskom kod Doboja, trinaest godina brane komšijama izbeglicama da se priključe na lokalni vodovod. Stotinu srpskih kuća koristi bunare, a vodu za piće donose od dobronamernih Bošnjaka

Iako su iskoristili sve pravne lekove, Bošnjaci iz Kotorskog ne prestaju sa pritiscima kako bi odvratili od ostanka u tom naselju srpske prognanike iz Vozuće i sa Ozrena, koji su u njihovom komšiluku sagradili domove.

Punih je 13 godina kako Bošnjaci sprečavaju da se na lokalni vodovod priključi i stotinu srpskih domaćinstava u delu naselja Trnovo polje, koje je sa druge strane regionalnog puta Doboj - Modriča. S druge strane, dozvolili su priključak u susednom Johovcu "Autoputevima RS", a vodu imaju i meštani četiri kilometra udaljenih Šešlija. Vode se pregovori i oko priključka u još udaljenijem Ritešiću za tamošnji kompleks etno-sela "Kotromanićevo".

Srbi u Kotorskom ponadali su se da će im, prema obećanjima i pregovorima sa gradskim vlastima, problem biti rešen kada su im sagrađeni prateći objekti, ali ostalo je samo na tome.

Sledeća nada bila je prošlogodišnje formiranje Udruženja građana "Kotor", kojem je povereno upravljanje vodovodom, jer posao naplate utroška nije mogla da radi mesna zajednica, pošto nije pravni subjekt i ne može da ima žiro račun.

Kada se očekivalo donošenje odluke o dozvoli priključka i kada su gradske vlasti obećale pomoć za izgradnju sekundarne mreže Srbima, usledio je novi zaplet. U avgustu prošle godine protiv UG "Kotor" grupa Bošnjaka pod imenom "Građanska inicijativa" podnela je prijavu inspekciji iznoseći sumnju u regularnost njegovog osnivanja i poslovanja.

Prijave je odbačena kao neosnovana, ali istovremeno, zbog pritiska nezadovoljnih sunarodnika, odustalo se od davanja dozvole Srbima da se priključe na lokalni vodovod.

Kao formalni razlog navedeno je da novodoseljeni nisu učestvovali u gradnji vodovoda, izgrađenog od samodoprinosa.

UG "Kotor" je izložen pritiscima da se otkaže isporuka vode "Autoputevima RS", ali tome još odolevaju. Da li će ostati dosledni i istrajati u daljnoj isporuci vode preduzeću od posebnog interesa za RS, ostaje da se vidi.

Što se tiče Srba u Trnovom polju, oni će morati da sačekaju neka bolja, tolerantnija vrema.

- Vodu za piće ćemo i dalje donositi od dobronamernih Bošnjaka koji dozvoljavaju da je sipamo u njihovim kućama i na česmama, a za druge kućne potrebe koristićemo bunare izgrađene u vlastitoj režiji - kaže nam Dragomir Petković, izbeglica iz jednog od ozrenskih naselja koji su nakon rata u BiH pripali Federaciji BiH.

PRESUDE

Ustavni sud Bih odbio je apelacije Bošnjaka iz Kotorskog, podnete protiv presuda Osnovnog i Okružnog suda u Doboju, banjalučkog Okružnog suda, te Vrhovnog suda RS, u kojima im nije dato za pravo da potražuju zemljište na kojima su Srbi sa Ozrena i Vozuće sagradili svoje kuće.

Asim Đuherić i još 35 Bošnjaka iz Kotorskog tužili su Opštinu Doboj i Zemljoradničku zadrugu "Bosnakop" tvrdeći da im je 1964. godine nepravedno oduzeta zemlja, koja je dodeljena 2002. godine za 124 srpske izbeglice, za gradnju njihovih domova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )