FOTO: null

Nadležne institucije Republike Srpske preduzimaju neophodne aktivnosti da bi bila zaštićena područja koja su ugrožena poplavama, za šta je do sada uloženo više od 34 miliona KM, rečeno je danas na sastanku Koordinacionog tima za uspostavljanje jedinstveno

Na sastanku je navedeno da je zbog višednevnih padavina povišen vodostaj Save, ali da je na području Novog Grada, Prijedora i Kozarske Dubice situacija pod kontrolom, odnosno da nije bilo značajnijih izlivanja vodotoka.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mihajlo Stevanović smatra da su vidljivi efekti sanacije i izgradnje vodoprivrednih objekata u Srpskoj.

"Moramo svi biti zadovoljni i vjerujem da ćemo u naredne dvije do tri godine dostići željeni efekat zaštite od poplava", rekao je Stevanović novinarima, nakon sjednice Koordinacionog tima.

Pomoćnik direktora "Voda Srpske" Slaviša Savić istakao je da se mora nastaviti sa rekonstrukcijom sistema zaštite od poplava.

On je podsjetio da je Vlada Srpske prije tri godine dobila kredit od Evropske investicione banke od 55 miliona evra za rekonstrukciju sistema zaštite od poplava.

"Postoji i druga faza ovog projekta čija je vrijednost 19 miliona evra, a koja se odnosi na izgradnju novih sistema zaštite od poplava", kaže Savić.

Meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Igor Kovačić naveo je da se u narednim danima može očekivati smanjenje padavina.

Koordinacioni tim za uspostavljanje jedinstvenog sistema monitoringa čine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, "Vode Srpske", Republički hidrometeorološki zavod, "Protivgradna preventiva Republike Srpske", Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )