FOTO: null

Nakon Zakona o javnom redu i miru koji je ograničio slobodu govora na društvenim mrežama, na red je stigla i sloboda kretanja. U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske već su spremili Nacrt Zakona o javnom okupljanju za narodne poslanike. Istra

Pazite šta pišete na društvenim mrežama, a mogli biste da pripazite i kuda ćete da protestujete.

Već napisanim Nacrtom Zakona o javnom okupljanju, čiji je predlagač Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, masovni protesti bi mogli da padnu u zaborav i nikada više se ne ponove.

Ali tu nije kraj. Novi Zakon zabranjuje i okupljanje na graničnim prelazima. Slučajno ili ne, nakon višemjesečne blokade graničnih prelaza koju su organizovali poljoprivrednici. Onaj ko se pak usudi da protestuje, i to maršrutom koju je odobrilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, mogao bi da dobije enormnu cifru kazne, ukoliko bi se na protestima desio neki incident. I sve to zbog zaštite građana, kategorični su u MUP – u.

Da je trenutni Nacrt Zakona bio na snazi kada je Nikola Dronjak sa još nekoliko studenata organizovao jedne od najmasovnijih protesta u posljednjih nekoliko godina, vjerovatno ne bi dobio odobrenje od MUP – a.

Banjalučki distrofičari su jedni od rijetkih koji su svakodnevnom blokadom saobraćaja na tranzitu u Banjaluci ostvarili svoje zahtjeve i smijenili tadašnje rukovodstvo nekadašnjeg Zavoda distrofičara. Oni su birali svoju putanju protesta i niko nije mogao da im je zabrani.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić imala je neformalan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova, Draganom Lukačem, s obzirom na to da, kako kaže Mišićka, u ovom nacrtu ima niz nelogičnosti, a možda i neustavnosti.

Kadrovske promjene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, striktna zakonska pravila kako se ponašati na društvenim mrežama i na ulicama je ono što je obilježilo rad ministra Dragana Lukača. A tek slijedi primjena i sprovođenje zakona u praksi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )