FOTO: null

Konstituisanje novih skupštinskih većina nakon lokalnih izbora u znatnom broju gradova u Srpskoj pomirilo je dojučerašnje ljute političke protivnike i sve više briše podjele na blokove koje predvode SNSD i SDS.

lok vladajućih stranaka na republičkom nivou koji čine SNSD, DNS i SP i opozicioni čiji su članovi SDS, PDP, NDP, SRS i NS u borbu za vlast su krenuli ujedinjeni u gotovo svim sredinama. Evidentirano je tek nekoliko izuzetaka, uglavnom u trci za načelnike. Situacija i međustranački odnosi su, međutim, počeli da se mijenjaju nakon što su objelodanjeni rezultati oktobarskih izbora, a pregovori stranaka na lokalu doveli su do, do tada, nemogućih koalicija.

Posljednji takav primjer zabilježen je u Prnjavoru gdje su tri odbornika NDP-a ušla u većinu sa SNSD-om, DNS-om, SP-om i nekoliko drugih partija. NDP je u prošlom mandatu bio dio većine koju je predvodio SDS, a na izborima je podržao kandidata Saveza za promjene za načelnika Sinišu Gatarića. Ulaskom u skupštinsku većinu, NDP će sada biti uz načelnika Darka Tomaša iz SNSD-a.

Sličan rasplet desio se i u Bijeljini gdje je DNS, iako je u kampanji podržavao Zlatka Maksimovića za gradonačelnika, poslije izbora stao rame uz rame sa većinom koju je formirao novoizabrani gradonačelnik Mićo Mićić. Stopama DNS-a krenuo je i SRS i postao dio većine koju čine SDS, PDP, NDP i SDA.

Dva bloka izmiješala su se i u Doboju gdje je na vlasti ostao SDS-ov Obren Petrović. Jedina razlika je da je DNS i prije izbora bio uz Petrovića, a prilikom formiranja nove vlasti u njoj su dobili dio svog kolača. Do promjena u odnosu na predizbornu kampanju došlo je i u Bratuncu. Većinu su formirali DNS, SNS, SDA-SBB, SDS, Ujedinjena Srpska i NDP. U opoziciji su ostali SNSD, PDP, SzDS, Pokret za preokret i SDP BiH.

Predsjednik bratunačkog odbora SNSD-a Slavica Jovanović istakla je da je konstitutivna sjednica Skupštine opštine pokazala pravo lice pojedinih političkih partija iz RS koje čine većinu.

- Posebno smo ogorčeni na lokalni DNS, sa kojim smo prije izbora potpisali koalicioni sporazum - rekla je Jovanovićeva.

Skupštinsku većinu u Han Pijesku formirali su SNSD, SP, SRS - "Srpska u sigurne ruke", Pokret za naš grad i SNS, a u opoziciji su ostali SDS, SDP BiH, PDP, DNS i jedan nezavisni odbornik. U Jezeru većinu čine SNSD, SDS, DNS, SBiH, SBB i NS, a u opoziciji je ostao SP.

U Kostajnici će vlast činiti SDS, SNSD, SP, NDP, SDP BiH, SDA i Ujedinjena Srpska, a u opoziciji su PDP i DNS. Većinu u Osmacima čine SDS, DNS, SDA, PDP, SP, NDP i SNS, a u opoziciji su SNSD, SRS RS i Snaga naroda.

Zanimljiva situacija je zabilježena u Derventi gdje je NDP, iako je podržao SDS-ovog kandidata Nadeta Planinčevića za načelnika, nakon pobjede SNSD-ovog Milorada Simića, po svemu sudeći, stao uz tu stranku. Tokom rasprave o sastavu stalnih radnih tijela u derventskoj Skupštini izneseni su usaglašeni prijedlozi SNSD-a, SP-a, DNS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a i HDZ-a BiH.

Zamjenik predsjednika NDP-a Zdravko Krsmanović kazao je da je stav partije da gdje god je to moguće većinu formiraju stranke koje čine Savez za promjene.

- Tamo gdje to nije moguće, lokalni odbori imaju ovlašćenja i mogućnosti da idu i sa drugima, jer u protivnom mogla bi da nastane destabilizacija lokalne vlasti, što nam nikada nije bio cilj - rekao je Krsmanović.

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić kaže da su i dalje čvrsto opredijeljeni za koaliciju sa partnerima sa republičkog nivoa.

- Zajedno smo nastupili u 57 sredina. Ostajemo pri koaliciji u kojoj jesmo, a te pojedine sredine su izuzeci koji ne narušavaju naše strateško opredjeljenje za koaliciju sa republičkog nivoa - rekao je Rodić.

Lokal iznenađenja

Politikolog Srđan Perišić kaže da je dobro da stranke sarađuju jer u prvom planu treba da budu interesi lokalnih zajednica, dok viša politika treba da bude ostavljena po strani.

- Na lokalnom nivou se mogu sklapati najčudnije i najneobičnije koalicije - rekao je Perišić.

Gradovi u kojima su izmiješani partneri

* Bijeljina

* Doboj

* Prnjavor

* Bratunac

* Han Pijesak

* Jezero

* Osmaci

* Kostajnica

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )