FOTO: null

Iz Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Grada Bijeljina "Kolosi" poručuju svim nosiocima vlasti da ovu kategoriju stanovništva moraju da uvažavaju, jer oni nisu žrtve, nego osobe koje imaju svoje potrebe i prava.

"Oni koji vrše vlast i primaju plate za to, moraju da čuju glas onih koji imaju ozbiljne životne probleme", poručio je predsjedavajući Koalicije Boris Cvjetković. 

On je povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, istakao da je ovu godinu obilježila kampanja "Ponosni na sebe", kojom se željelo ukazati na to da i osobe sa invaliditetom imaju jednaka prava i mogućnosti da ostvare velika djela, te da invaliditet ne mora da spriječi osobu da ostvari svoje snove. 

Cvjetković je istakao da su u kampanji, kroz razgovore i sugestije raznih udruženja iz BiH, definisani problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u ostvarivanju prava na dobijanje ortopedskih pomagala, te da su podaci poražavajući jer se osobe sa invaliditetom svakodnevno susreću sa diskriminacijom u ostvarivanju tog prava. 

"Mi smo dali svoje prijedloge i sugestije na Pravilnik o pravu na medicinska sredstva, koji je trebao, u dopunjenoj formi i prilagođen Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom UN, da bude usvojen ove godine. To još uvijek nije učinjeno", naveo je Cvjetković. 

On je upozorio da će, ukoliko do prvog kvartala 2017. godine republički Fond zdravstvenog osiguranja ne prilagodi Pravilnik Konvenciji UN, osobe sa invaliditetom doći pred Fond, ostaviti svoja pomagala i tražiti smjenu direktora tog fonda. 

Cvjetković je dodao da je potrebno i da se uproste procedure kada je riječ o ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom na ortopedska pomagala. 

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obilježava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obilježavanje tog dana, s ciljem da se unaprijedi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. 

Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, a to su prije svega visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )