FOTO: null

Protiv vlasnika auto-škole "Volan" iz Prnjavora Dalibora Mlađenovića (42) Okružno tužilaštvo podiglo je optužnicu kojom ga tereti da je nabavio lažna uvjerenja o položenim vozačkim ispitima za 29 kandidata, na osnovu kojih su dobili vozačke dozvole.

On je na ime tih uvjerenja od kandidata uzimao novac i na taj način je nelegalno zaradio 32.850 KM, a terete ga i za prevaru pet kandidata od kojih je uzeo novac, a vozačke dozvole su im poništene.

Prema optužnici, on je krivična djela počinio od 2012. do 2015. godine. Recept njegovih malverzacija uvijek je bio isti. Prvo bi od nepoznate osobe nabavljao falsifikovana uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, u kojima je navedeno da ga je izdalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Nakon toga je od kandidata za polaganje vozačkih ispita uzimao novac, a potom bi im izdavao ta uvjerenja na osnovu kojih su oni dobijali vozačke dozvole.

Prema navodima u optužnici, on je od kandidata uzimao iznose od 200 pa do 3.000 maraka. Pomenuti najveći iznos uzeo je u decembru 2013. godine od jednog kandidata kojem je izdao falsifikovano uvjerenje o položenom vozačkom ispitu za kategorije C, C1 i CE. Na ime tog uvjerenja ta osoba je dobila vozačku dozvolu. U većini slučajeva je izdavao lažna uvjerenja o položenim vozačkim ispitima za B kategoriju. U četiri slučaja je od kandidata uzeo novac i obećao im da će njegova škola organizovati obuku i polaganje ispita. Potom je te kandidate pozvao na polaganje vozačkog ispita kojem je prisustvovala nepoznata osoba i koje je bilo fingirano. Nakon tog fingiranog ispita kandidatima je izdavao lažno uvjerenje o položenom vozačkom ispitu. Međutim, vozačke dozvole koje su ti kandidati dobili su poništene u roku od oko dvije godine, a on kandidatima nije vratio pare.

Mlađenović tvrdi da nije kriv za ono za šta ga terete, te vjeruje da će na sudu dokazati nevinost.

- Istraga koja se protiv mene vodi nanijela mi je veliku štetu u poslovanju, jer mi je otkazan veliki broj poslovnih ugovora. Pitam se kako je moguće da neko dobije vozačku dozvolu i koristi je dvije ili tri godine i sve bude uredno, a onda kažu da je falsifikovana - rekao je Mlađenović, koji je tokom 2010. godine bio i predsjednik Udruženja auto-škola RS.

Mlađenović je 2012. godine bio kandidat za odbornika u Skupštini opštine Prnjavor.

Optužnica protiv Mlađenovića podignuta je 18. maja, a  potvrđena je 7. juna u Osnovnom sudu u Prnjavoru.

Uhapšen je u akciji banjalučke policije "Administrator" polovinom jula prošle godine.

Akcija "Kandidat"

Osim akcije "Administrator", policija u Srpskoj sprovela je i akciju "Kandidat" na otkrivanju malverzacija u vezi sa polaganjem vozačkih ispita. U ovoj akciji krajem januara prošle godine uhapšen je vlasnik auto-škole "Signal" iz Novog Grada Boris Elčija (60). Za ovo djelo je optužen i osuđen u banjalučkom Okružnom sudu na dva mjeseca zatvora. Osuđen je jer je tražio i uzeo 100 KM od Borisa T., kandidata za polaganje vozačkog ispita za C kategoriju, da bi uticao da on položi taj ispit.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )